L’associació Cultural Rondalla “Raíces de Gàtova”, naix l’any 2016 per la inquietud d’un grup de veïns del poble, amants de la música, amb ganes de recuperar i mantenir les músiques pròpies, tradicionals i folklore del nostre poble.
La manifestació folklòrica més important és la “Jota de Gàtova”, d’origen desconegut, vertadera joia cultural que compta amb la seua pròpia música, lletra i balls. Habitualment s’interpreta i balla totes les vesprades del dia 24 de setembre, coincidint amb la festivitat de la Verge de la Mercè, Patrona de Gàtova, sent aquesta una de les tradicions més arrelades de la localitat.
Aquesta jota té com a característica pròpia i diferencial el ser interpretada conjuntament per instruments de vent (banda de música) i de corda (rondalla). Es balla en la plaça per tot el públic assistent i constitueix un dels moments més tradicionals de les festes patronals.
La jota consta de tres parts: Jota, Fandango i Seguidilla. Una de les principals característiques de la “Jota Gatovera” és la seua eminent popularitat, ja que en el seu ball participa tota la població , així com els que vénen a Gàtova aqueixa vesprada (fills del poble i visitants) que acudeixen ex profeso per a sentir i ballar “La Jota” i per a assistir posteriorment a la processó de la seua patrona.
A més de la “Jota de Gàtova”, també s’han recuperat altres peces pròpies gatoveras com són les alborades i nadales que són interpretats durant el Nadal i la Jota de noces, jota que s’interpretava en acabar la cerimònia de les noces acompanyant en ronda pel poble a les jovençans fins a la seua casa.
En major de 2017, la rondalla, participe en el 2 trobada de rondalles de l’Alt Palancia celebrat a Soneja.
La rondalla costa en l’actualitat de 13 membres sent el seu president D. Eduardo Jaime Tello, realitzant els assajos tots els dissabtes per la tare en l’aula de Joventut.