El “Grup Folklóric El Drac Alat” és una secció de “Ítaca Espai Cultural”
La seua primera actuació la va realitzar a Madrid el 21 de Març de 1986.
Al principi les seues actuacions van ser esporàdiques, per a esdeveniments puntuals, sempre assessorats pel ben fer d’Enric Martí i Mora. Fins que en 1995 es va decidir que el grup tinguera una continuïtat, amb assajos fixos totes les setmanes.
Es va elaborar un emblema, es va confeccionar un estendard i va començar una marxa més metòdica.
El nom del grup “El Drac Alat” se li va posar en homenatge al nostre benvolgut Rei D. Jaime I el Conqueridor, venerat per tots els valencians, i a partir del com, encara que amb algunes influències del temps dels àrabs, el poble valencià va ser creant la seua pròpia personalitat i identitat.
“El Drac Alat” és els fogons del casc del Rei D. Jaime, que actualment s’exhibeix en l’armeria del Palau Real de Madrid procedent de Mallorca.
Les finalitats principals que s’ha proposat aquesta formació són:
-El rescat, la conservació i difusió de la música, cant, dansa, indumentària i costums tradicionals de la Comunitat Valenciana.
-Transmetre als seus integrants l’alegria d’estimar la tradició dels seus avantpassats, que són les seues pròpies arrels, i el gaudi del seu coneixement i vivència.
Ha rescatat les Seguidilles, jota i Fandango d’Algímia d’Almonesir en la província de Castelló. L’última vegada que es va realitzar “el Ball Solt” en aquesta localitat va ser l’any 2002, ballat per les persones majors que ho van rescatar després de 26 anys de silenci. Aquest ball es realitzava en la festivitat del Sant Crist de la Set –que allí és molt venerat- el quart diumenge d’Agost.
-Compta amb una Escola de dansa i música tradicional valenciana.
Components de “El Drac Alat” en l’actualitat:
-7 músics; 3 guitarres, 1 llaüt, 2 bandurrias i 1 guitarró.
-6 parelles de bailadores.
-1 cantant.
-1 portaestandarte.
-9 integrants en l’escola de dansa i música
Repertori actual:
-Jotes de: Alfarp, Useres, Banyeres, Navaixes, Ventes de Moixent, Xátiva.
-Boleros: Plá, de Castelló, de Camp Arcís i Guadassuar.
-L’o de Xátiva, L’o de la Marxuquera, Copeo d’Ontinyent
-Fandango d’Aiora.
-Masurca dels Pascualos.
-Seguidilles de Requena.
-Ball de Quadre de Benigànim
-Valencianes de: Torrent i d’Albal
-Seguidilla, Jota i Fandango d’Algímia d’Almonesir.
-Dansa de la Mangrana i Dansa de la Moma del Corpus de València.
-Dançá de la Verge. Dançà del Velatori i Dançá Popular.
Pertany a la Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana des de 1995.
En la nostra seu assaja actualment el grup de la citada Federació de Folklore, des de l’any 2007.
Nou integrants de “El Drac Alat” formen part del Grup de la Federació de Folklore, 4 músics, 1 cantadora i 4 bailadores, havent participat amb aquest grup des de l’any 2004, en la gala de clausura del Festival Internacional de Música i Dansa Tradicional que se celebra tots els anys a l’agost en la plaça de la Mare de Deu de València.
Diversos dels seus integrants han assistit als dos cursos de música, dansa i cançons tradicionals organitzats per la Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana en Benicassim i Alcoi respectivament.
El grup El Drac Alat ha participat en tres ocasions en els festivals “Festa de la Música, Dansa i Cançons Tradicionals” organitzats per la Federació de Folklore en les ciutats de Xátiva, Vilajoiosa i Moixent, on actuen diferents grups federats de tota la Comunitat Valenciana.
Participa des de l’any 1996 en la “Dançá de la Mangrana” de la cavalcada i processó del Corpus de València, la tradició del qual es remunta a l’any 1355.
El Grup El drac Alat va ser finalista en el “Concurs de Música, Balls i Cançons Tradicionals de València” “Sona la Dipu” corresponent a la província de València, actuant per tal motiu en el Teatre Principal de València el 29-11-2008
Tenim l’honor d’haver tingut per mestre de dansa, d’una forma continuada, al prestigiós coneixedor de la dansa, cultura i tradicions valencianes D. Enric Martí I Mora, des de Febrer del 2006 fins a Abril del 2007, mes en què va morir. Sempre guardarem un grat record d’ell.
El grup folklòric “El Drac Alat” sol participar en nombroses “dansaes” de la ciutat de València i voltants.
Ha participat amb actuacions en festes patronals de moltes localitats de la Comunitat Valenciana.
Té per costum des de 1995 alegrar les festes falleres oferint les seues danses en al Plaza del Mercat, al costat dels graons de la Llotja de València.
Dins de l’àmbit d’actuacions benèfiques, ha realitzat actuacions per a asils, el Cotolengo, Associació del deficient mental “Bona Gent”, La Creu Roja i des de l’any 2005 està col·laborant amb el grup de Danses “El Miracle dels amics de Fontilles” en el sanatori de leprosos de Fontilles en la província d’Alacant.
Ha actuat una vegada a París, una altra a Madrid i diverses a Albacete.
Participa des de l’any 1995 en la gran “Dansá de la Verge” el segon dissabte de Maig a la nit en honor a la nostra Patrona, la Mare de Deu dels Desamparats, que ens protegisca amb el seu mantell per molts anys.
