En els anys 78-80 hi havia un grup de danses que es deia “Els Teixidor”. Aquest grup aquest grup nacio per un breu període de temps naixent un altre, acabarón tots dos dos desapareixent en els anys 82-84. Van seguir uns anys en els quals les danses cayerón en decadència.Algunes es mantenen malamente i altres desaparecierón quedant solament la de Sant Antonio, la Puríssima, el Plá i la Vila.
En 1993 l’Escola per a Adults de Sant Carlos (més coneguda com I.P.A), els mestres José Manuel Mira i Mila Doménech fuerón els impulsors del nou taller,en aquest cso, el de Dansa d’Ontinyent, sent el primer mestre d’aquest taller el bailador Rafael Ballester i Gandia.
Aquest taller fué calant en un grup de gent il·lusionada per recuperar aquests balls que fuerón els de els nostres avantpassats,aquests, al costat de la llengua i altres tradicions, són la base del que hem sigut i els que volem seguir sent.
A poc a poc, es va ser assajant i acudint a totes les dansades del poble, fent possible que uns altres com la de Sant Jose o la del Llombo pogueren nàixer com a actes tradicionals dins de les seues festes, i entrarón dins del calendari local de les danses; per a seguir en les trobades comarcals de tallers de la I.P.A i de les trobades de bailadores de la Vall d’Albaida. Les danses comenzarón a ser més nombroses i la gent va ser tornant a ballar, i a veure-les molts uns altres.
El ser bailador, va anar un sentiment que a poc a poc va ser calentandonos i haciendonos més exigents amb nosaltres mateixos, en el moment que ho eramos amb les organitzacions, explicant fins a la sacietat, que una dansá té principi i un final, que una dansá no es pot acabar de qualsevol manera.
No va ser fins a l’any 1997 quan es va fundar l’Associació “Grup de Danses d’Ontinyent”, amb l’objectiu principal: ensenyar i promoure la dansa així com les nostres tradicions.
El Grup de Danses d’Ontinyent, no solament promou la dansá d’Ontinyent, sinó que de més a més, a través de l’Escola d’Adults de Sant Carlos, ensenyen balls populars valencians, sent més de vint balls als quals els hem donat forma.
Dels quals ens sentim més orgullosos, són els que hem pogut recuperar, entre uns altres: L’Enramada en la processó del Corpus, La Dansa de la Mort” que es balla en el “Cant de la Sibil.la”, la Jota dels Contrabandistes,treta de l’any 2.004 quan aquesta comparsa salia de la capitania cristiana, la Jota dels Reis, treta de la cavalcada de reis l’any 2.004.
Volem destacar entre mcuhas actuacions i danses realitzades a la nostra ciutat i a diversos pobles els següents actes:
– Actuació en la Fira de Mostres de València amb motiu de la celebració de la fira “FORMA’T” (any 2001)
– Presentació del espectaculo “Un passeig per la Vall” en l’acte de l’esmorzar del Soci organitzat per la Asocianción de Festes de la Puríssima d’Ontinyent (any 2002)
– Actuació en el Campionat Nacional de Balls de Saló (2004)
– Dansada i Enramada en la processó civico-religiosa de “La Vall d’Uixó (anys 2004/2005/2006)
– “Dansa de la Mort” integrada en el “Cant de la Sibil.la”-Anualment.
– Participació en la representació del “Tractat d’Almirra” que se celebra cada 25 d’Agost en la població del Camp de Mirra. Any 2007.
– Actuacions importants per tota la Comunitat Valenciana en Torrent, Altea, Barxeta, Olleria, Calp……..
– Participació en el Festival concurse “Sona la Dipu de Folklore”.
També participem en les Trobades d’Escoles de Dansa celebrades en els següents pobles: Alcoi, Cocentania, Ibi, Canals, Montaverner, entre uns altres.
I en Danses de Carrer en pobles com: La Llosa de Ranes, Moixent, el Genovés, Rotglà i Corbera, L’Alcuida de Crespins, etc. i la participació anual en “La Festa dels Danses de la Vall d’Albaida”.