El Grup de Balls Populars LES FOLIES de Carcaixent va nàixer de la necessitat de recuperar, restaurar i difondre el patrimoni folklòric i etnològic de la nostra ciutat i, per extensió, de la nostra comarca, La Ribera del Xúquer. Es tracta d’un grup que utilitza l’originalitat en les seues actuacions, aportant tradicions a l’espectacle i fuig dels tòpics instal·lats en molts grups de recuperació folklòrica actuals. El grup comença el seu treball l’any 1.998 amb la recuperació i instauració de les danses de Carcaixent dins de les seues Festes Majors. Aquestes danses es ballaven totes les nits durant les festes. A través de la recerca en arxius històrics i el treball de camp basat en la recuperació de la memòria oral, hem donat a conèixer cants, danses processionals i balls populars propis. Hem recuperat també els balls de l’Escola de Carcaixent. Les primeres notícies sobre balls d’Escola o mestres de ball de Carcaixent daten a partir del 1850.José Pla Penalva mestre que restaura i recompon algunes peces que formen part de la nova Escola de ball creada a Carcaixent. Després de la Guerra Civil, el grup local de la Secció Femenina recupera algunes peces, amb la participació de José Espanya, el conegut mestre de Corretja.
Anys més tard, el 3 de desembre del 2005, concretament, el Grup de balls populars Els Folies de Carcaixent, presenta la restauració d’aquest repertori, destacant els balls d’escola.
ACTUACIONS DESTACADES:
– I Trobada de Boleros ciutat de Algemesi, 13 de maig 2006
– V Festival Nacional de Folklore Ciutat de Badajoz 26-28 de maig 2006
– I Festival Keltoi Cèltic a Santiago de Compostel·la, representació Valenciana a l’I Festival any Jubileu “Xacobeo 2004”.
– IX Trobada Folklòrica Val de Sant Lorenzo,1-3 agost 2004
– Recuperació dels balls d’Escola de Carcaixent, 3 de desembre 2005.
-Espectacle-presentació del CD “de Carcaixent… i dolces” múisca tradicional de Carcaixent Cd registrat per la rondalla i dolçainers del grup de ball.
– Participació en el Festival Internacional de Vila Do Conde, Portugal 21-26 Agost 2007.
ALTRES ACTUACIONS:
A Morella, Vinarós, Peñiscola, Castelló de la Plana, Moncofa, Sagunt, Lliria, Meliana, El Puig, València, Alzira, Guadassuar, Simat de la Valldigna, Aielo del Malferit, Alberic, Xátiva, Navarrés, Gandia, Xeresa, Xeraco, Ador, Énguera, Ontinyent, Bèlgida, Bocairent, Agres, etc.
Col·laboració en l’Exposició d’indumentària:
Vestir-se per la Festa. El ball dels Llauradors D’Algemesi. Algemesí 16 de maig- 1 de Julio del 2.005.