RESOLUCIÓ de 13 setembre de 2024, del president de l’Institut Valencià de Cultura, mitjançant la qual es regula i es concedix una subvenció directa a la Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana per a finançar activitats de suport a les associacions de folklore de la Comunitat Valenciana.
L’article 22 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, establix en l’apartat 2.a) la possibilitat de concedir de forma directa les subvencions previstes nominativament en els pressupostos generals de l’Estat, de les comunitats autònomes i de les entitats locals, en els termes inclosos en els convenis i en la normativa reguladora d’estes subvencions.
L’article 168 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, establix que podran concedir-se de manera directa, mitjançant una resolució, les subvencions previstes nominativament en la Llei de pressupostos de la Generalitat, entenent-se com a tals les que tinguen un objecte, una dotació pressupostària i un destinatari que figuren inequívocament en els seus annexos.
El pressupost de la Generalitat per al 2024, aprovat per la Llei 8/2023, de 27 de desembre, de pressupostos de la Generalitat per a l’exercici 2024 (DOGV núm. 9756, 30.12.2023), inclou en el capítol IV del programa pressupostari de l’Institut Valencià de Cultura la línia de subvenció S0997, de regulació nominativa, el beneficiari de la qual és la Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana, amb una dotació de 58.000 euros, amb la finalitat de col·laborar en activitats de funcionament de l’entitat i donar suport a les associacions de folklore de la Comunitat Valenciana el 2024. Es tracta, per tant, d’una subvenció de caràcter nominatiu prevista en la Llei 8/2023, de 27 de desembre, de pressupostos de la Generalitat per a l’exercici 2024.
L’Institut Valencià de Cultura (IVC), segons l’article 2 del Reglament d’organització i funcionament, aprovat pel Decret 5/2013, de 4 de gener, i modificat, successivament, pel Decret 141/2014, de 5 de setembre, i pel Decret 124/2016, de 30 de setembre, del Consell, atribuïx a esta entitat de dret públic, en l’article 2.2, el foment i l’impuls de la creació artística en les arts escèniques, el circ, la música, l’audiovisual i les arts contemporànies, i també la promoció de la difusió d’esta creació i, en conseqüència, la convocatòria i gestió de subvencions, ajudes i incentius de les diverses matèries culturals integrades en l’IVC.
El Pla estratègic de subvencions de la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport 2024– 2026, aprovat mitjançant la Resolució de 12 de febrer de 2024, de la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i esport, preveu en l’annex únic la línia de subvenció S0997, anomenada «Ajudes Federació de Folklore», amb l’objectiu estratègic
d’ajudar les associacions de folklore de la Comunitat Valenciana i amb l’objectiu específic de col·laborar en activitats de funcionament de la Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana.
La Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana (FFCV) és una entitat sense ànim de lucre que té com a finalitat la investigació, transmissió i divulgació de la música, la dansa, les cançons i altres tradicions pròpies dels pobles i les comarques de la Comunitat Valenciana.
S’ha aplicat en este procés el que disposa el Decret 128/2017, de 29 de setembre, del Consell, pel qual es regula el procediment de notificació i comunicació a la Comissió Europea dels projectes de la Generalitat dirigits a establir, concedir o modificar ajudes públiques. La subvenció que es concedix en esta resolució no necessita notificar-se a la Unió Europea perquè no complix els requisits de l’article 107 del Tractat de funcionament de la Unió Europea; en concret, perquè no comporta cap avantatge econòmic, ja que l’entitat a què va dirigida la subvenció no exercix activitat econòmica en què puga oferir béns o servicis al mercat i, per això, no hi ha possibilitat de falsejament de la competència que afecte els intercanvis comercials entre estats membres. I no pot considerar-se tampoc una ajuda d’Estat, perquè es tracta d’una mesura general en què els destinataris últims són tant els mateixos agents culturals com les altres persones interessades en
el sector cultural.
La legitimació i representació del president de l’Institut Valencià de Cultura per a dictar este acte es deriva del Decret 17/2024, de 12 de juliol, del president de la Generalitat, pel qual disposa el cessament i nomena les persones titulars de determinades conselleries de la Generalitat, i de conformitat amb el que s’establix en l’article 4.2, lletres a) i j) del
Reglament d’organització i funcionament de l’Institut Valencià de Cultura, aprovat pel Decret 5/2013, de 4 de gener, del Consell, i modificat, successivament, pel Decret 141/2014, de 5 de setembre, i pel Decret 124/2016, de 30 de setembre, del Consell; tenint en compte que la disposició final primera de la Llei 1/2018, de 9 de febrer, de la Generalitat, reguladora de
l’Institut Valencià d’Art Modern establix que «l’entitat de dret públic CulturArts Generalitat passa a denominar-se Institut Valencià de Cultura». Així mateix, l’article 160.1, lletra b), de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, assenyala que les persones que presidisquen els organismes
públics i les entitats de dret públic seran les competents per a la concessió de les subvencions nominatives. Per tot el que s’ha exposat i havent seguit els tràmits que s’indiquen en l’article 168.1.A de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, d’acord amb el que establix la Llei 8/2023, de 27 de desembre, de pressupostos de la Generalitat per al 2024,
Primer. Atorgament i objecte
Atorgar la concessió directa d’una subvenció destinada a la Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana (FFCV) per un import de 58.000 euros per a col·laborar en les activitats de suport a les associacions de folklore.
Segon. Raons d’interés públic que concorren en esta concessió
La possibilitat de concedir una subvenció, de caràcter nominatiu, a l’FFCV està prevista en l’article 22.2.a de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i en l’article 168,1.A de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, i així està previst de manera expressa en el pressupost de la Generalitat per al 2024, en la línia de subvenció S0997, denominada «Ajudes a la Federació de Folklore», amb la finalitat de col·laborar en les activitats de suport a les associacions de folklore el 2024, amb una dotació de 58.000 euros.
La subvenció regulada en esta resolució té caràcter singular, derivat del caràcter excepcional i únic de l’entitat sol·licitant i atenent les activitats que motiven el procediment en qüestió, derivat del projecte presentat per l’FFCV i la finalitat de la Generalitat, mitjançant l’Institut Valencià de Cultura, de col·laborar en les activitats de funcionament de l’entitat, donant suport a les associacions de folklore de la Comunitat Valenciana, segons les determinacions expressament previstes per la Llei 8/2023, de 27 de desembre, de pressupostos de la Generalitat per a l’exercici 2024.
S’ha optat per atorgar l’ajuda mitjançant una resolució i no per conveni, d’acord amb l’article 168 1.A de la Llei 1/2015, de 8 de febrer, de la Generalitat, perquè no hi ha cap mena de contraprestació, llevat de la mera aportació econòmica, que se’n derive cap a la Generalitat, i perquè es tracta d’un fet singular en el temps i en els efectes.
Tercer. Entitat beneficiària
L’entitat beneficiària de la subvenció és la Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana (FFCV).
Quart. Activitat subvencionada
L’import de l’ajuda anirà destinat a finançar els gastos corrents derivats de les activitats aprovades per la junta permanent de l’FFCV i els gastos de funcionament necessaris i específics per a dur-les a terme, durant l’exercici 2024, segons el que establix el seu pla d’actuació adjunt com a annex II. Les dites activitats constituïxen l’expressió de les mesures de foment cultural a les quals l’IVC vol donar suport sense cap mena de contraprestació directa.
Quint. Gastos subvencionables
1. Seran subvencionables tots els gastos que de manera indubtable responguen a la naturalesa de l’activitat subvencionada, sempre que complisquen les normes sobre justificació i control establides i que es destinen al finançament de la consecució dels objectius concretats en l’actuació. Es considerarà gasto realitzat el que haja sigut efectivament pagat abans de finalitzar el període de justificació establit en esta resolució. No s’acceptaran en cap cas els gastos següents com a justificats als efectes de l’ajuda concedida, llevat que se’n prove de manera fefaent la relació directa i necessària amb lesactivitats subvencionades:
– L’adquisició de material susceptible d’inventariar.
– Els servicis de càtering, restauració i àpats promocionals. Excepcionalment, es podrien acceptar gastos de restauració si estan vinculats directament a una activitat concreta i prevista en la planificació.
– Els gastos accessoris als desplaçaments (pàrquings, peatges d’autopistes, etc.).
– L’edició de publicacions alienes als continguts de l’activitat.
– Els gastos relacionats amb actes de presentació pública d’activitats o de qualsevol altra classe d’activitat promocional.
– L’impost sobre el valor afegit (IVA) per a les entitats que tenen dret a deducció.
– Els gastos financers, els recàrrecs i les sancions administratives o penals, excepte els derivats de la constitució de garanties bancàries per a accedir a pagaments anticipats de l’ajuda concedida.
– Els regals a persones que no estiguen previstos com a premi oficial de reconeixement en les activitats de l’entitat beneficiària.
– Gastos produïts o pagats fora del termini de vigència de l’ajuda concedida.
Entre els gastos subvencionables es poden incloure els següents:
a) Gastos directes: seran subvencionables els gastos que siguen necessaris per a la realització de l’activitat subvencionada, sempre que estiguen relacionats amb l’activitat i siguen indispensables per a l’adequada preparació o execució d’esta activitat.
b) Gastos de personal intern: seran subvencionables els costos (salari i Seguretat Social) de personal intern de l’entitat beneficiària, necessaris per a la realització de l’activitat subvencionada.
S’inclouran en la partida de gastos de personal els derivats de la contractació de personal, totalment o parcialment, per a intervindre en l’activitat subvencionable, sempre que hi haja una relació laboral, fixa o temporal, entre l’entitat beneficiària i la persona treballadora.
En el document de justificació de l’activitat subvencionable, l’entitat sol·licitant indicarà el percentatge de la jornada laboral que el personal dedique al projecte. No s’hi inclouran els gastos originats per les persones integrants de les juntes directives o dels consells de direcció de les entitats beneficiàries ni de les contraparts.
2. D’acord amb el que es disposa en l’article 31 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, el cost d’adquisició dels gastos subvencionables haurà d’estar d’acord amb el valor de mercat. Si és el cas, l’òrgan gestor podrà fer la comprovació del valor del mercat amb els mitjans assenyalats en l’article 170 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer,
de la Generalitat, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.
3. Les activitats que se subvencionen podran executar-se a partir de l’1 de gener de 2024 i fins a la data de finalització del termini per a la presentació de justificacions.
Sext. Quantia
L’import de la subvenció s’establix en un màxim de 58.000 euros. Este import s’abonarà amb càrrec a la línia de subvenció S0997, de la secció G0118, de l’entitat, consignada en el pressupost de la Generalitat per a l’exercici 2024.
Sèptim. Vigència
La resolució de concessió produirà efectes des de la data de publicació en el DOGV i mantindrà l’eficàcia fins al 5 de desembre de 2024. No obstant això, els gastos subvencionables es poden haver fet des de l’1 de gener de 2024.
Esta resolució de concessió no es pot prorrogar, de conformitat amb el que establix l’article 168.1.a de la Llei 1/2015, segons el qual les subvencions nominatives no poden tindre caràcter plurianual, excepte les subvencions de capital en què el beneficiari siga una altra administració pública territorial.
Octau. Procediment
1. L’entitat beneficiària haurà de manifestar, en el termini de quinze dies hàbils a partir de la publicació d’esta resolució en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, l’acceptació de la subvenció i d’estes bases reguladores, d’acord amb el model que s’inclou com a annex I de la present resolució. Si no manifesta esta acceptació en el termini establit, es considerarà que renuncia a la subvenció concedida.
2. El model de conformitat, degudament omplit i firmat, haurà de presentar-se telemàticament en el registre electrònic de l’Institut Valencià de Cultura, en l’enllaç
https://sede.ivc.gva.es/sta/carpetapublic/doevent?app_code=sta&page_code=catalogo&lang=ca
O en qualsevol dels llocs que s’indiquen en l’article 16.4 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
3. En el cas que el compte bancari de l’entitat no estiga donat d’alta en la Generalitat o que les dades s’hagen de modificar, l’entitat haurà de donar d’alta les seues dades a través del sistema PROPER, en compliment de l’Orde 2/2022, de la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic, per la qual es regulen les actuacions i els tràmits d’alta, de modificació i de
baixa de les dades personals identificatives i bancàries de les persones físiques i jurídiques que es relacionen econòmicament amb la Generalitat, i en compliment també de la Resolució de 16 de juny de 2022, del conseller d’Hisenda i Model Econòmic, per la qual s’aprova la implementació del sistema informàtic PROPER i es regulen les actuacions
administratives automatitzades de la Intervenció de la Generalitat Valenciana. L’enllaç al sistema PROPER és el següent:
https://www.gva.es/va/inicio/procedimientos?id_proc=22648
4. D’acord amb el que disposa l’article 68 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, si el document de conformitat es formalitza de manera incompleta, si els requisits no es complixen o no s’aporten els documents que s’indiquen en esta base, es requerirà a la persona interessada que, en el termini
de deu dies hàbils, esmene la falta o aporte els documents preceptius, amb la indicació que, en cas de no fer-ho, es considerarà que desistix de la sol·licitud. Este desistiment i, per tant, l’arxivament de l’expedient, es veurà reflectit en la subsegüent resolució, que haurà de ser dictada en els termes que preveu l’article 21 de la norma esmentada; quedarà sense
efecte la concessió de la subvenció i es perdrà, així, el dret a percebre-la.
Nové. Òrgan gestor
La tramitació i la gestió de la subvenció correspon al Servici d’Ajudes de l’Institut Valencià de Cultura.
Dècim. Obligacions de l’entitat beneficiària
1. L’entitat beneficiària d’esta subvenció estarà obligada a:
a) Dur a terme el programa d’activitats derivat del pressupost aprovat per la junta directiva que constituïxen l’expressió de les mesures de foment cultural i del funcionament de l’FFCV, i que s’ajusten als objectius a què l’IVC vol donar suport. En este sentit, l’entitat subvencionada ha d’haver presentat per registre electrònic amb caràcter previ a la firma d’esta resolució el programa d’activitats que finança l’ajuda rebuda, i també el pressupost total de l’activitat inclosa en l’àmbit de la subvenció directa concedida.
b) Incorporar la marca o logotip de l’Institut Valencià de Cultura, que ha d’aparéixer en les activitats de l’FFCV, acompanyat expressament de la frase: «Amb el patrocini de l’Institut Valencià de Cultura», d’acord amb les normes d’identitat corporativa d’esta institució.
c) Informar sobre el compliment de les obligacions de publicitat activa indicades en l’article 4 de la Llei 1/2022, de 13 d’abril, de transparència i bon govern de la Comunitat Valenciana, a través de la publicació en la seua pàgina web de la subvenció concedida i del text íntegre d’esta resolució, com a entitat privada que percep subvencions de l’Administració autonòmica per un import superior a 50.000 euros, o quan les ajudes o subvencions percebudes representen almenys el 40 % del total dels seus ingressos anuals, sempre que arriben com a mínim a la quantitat de 5.000 euros, a través de la publicació en la seua pàgina web de l’import de la subvenció, de l’entitat pública concedent i del programa d’activitats subvencionat.
En este sentit, l’entitat queda sotmesa a l’article 18 de la Llei 38/2003, general de subvencions, en la qual s’establix el marc general de publicitat en matèria de subvencions perquè té caràcter de legislació bàsica de l’Estat, de conformitat amb la disposició final primera de la Llei general de subvencions a l’empara de l’article 149.1.13a, 14a i 18a de la Constitució. En este sentit, tot el material gràfic i audiovisual publicitari que es faça (cartells, fullets, pancartes, DVD, CD i la resta de documentació i material emprat) haurà d’indicar que l’activitat subvencionada es fa en col·laboració amb la Generalitat Valenciana i l’Institut Valencià de Cultura, i les inclusions o mencions que apareguen en les pàgines web oficials per a donar repercussió a les activitats hauran d’incorporar, si és el cas, els logotips que la Generalitat Valenciana i l’Institut Valencià de Cultura faciliten. Respecte a les campanyes de publicitat que es duguen a terme, s’haurà de respectar
el que s’establix en la Llei 12/2018, de 24 de maig, de la Generalitat, de publicitat institucional per a l’interés ciutadà i la concepció col·lectiva de les infraestructures públiques.
d) Comunicar a l’IVC l’obtenció, si pertoca, de subvencions o ajudes per a la mateixa finalitat procedents de qualsevol administració o ens públic o privat.
e) Els contractes que formalitze l’entitat beneficiària de la subvenció amb el mateix proveïdor per a la realització d’actuacions subvencionades i que tinguen un import igual o superior a 15.000 € (IVA exclòs) requeriran per a ser acceptats que s’hagen sol·licitat almenys tres ofertes de tres proveïdors diferents, amb caràcter previ a l’adquisició del compromís per a la prestació del servici o el lliurament del bé, llevat que, per les característiques especials que tinga, no hi haja en el mercat més que una empresa prestadora o subministradora, o que el gasto s’haja fet abans de la publicació d’esta resolució. Tot això, d’acord amb el que preveu l’article 31.3 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, en relació amb l’article 118.1 de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic.
f) Així mateix, amb anterioritat a dictar-se la proposta de resolució de concessió, l’FFCV ha acreditat documentalment estar al corrent de les obligacions tributàries davant de la hisenda estatal, autonòmica i amb la Seguretat Social o haver autoritzat l’IVC a obtindre estes dades en nom seu. D’igual manera, l’FFCV ha presentat una declaració
responsable en els següents termes:
– Que no incorre en cap causa de prohibició per a obtindre la condició de beneficiari de les que preveuen els apartats 2 i 3 de l’article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.
– Que en el cas d’haver rebut altres ajudes, subvencions, ingressos o recursos rebuts per a la mateixa finalitat, provinents de qualsevol administració o ens públic o privat, nacional, de la Unió Europea o d’organismes internacionals, en cap cas la suma de totes supera el cost de l’activitat subvencionada.
– Que complix amb les altres obligacions que es consideren bàsiques en l’esmentada Llei 38/2003 i en el reglament de desplegament i, especialment, les que conté l’article 14.
g) Justificar el compliment dels requisits i les condicions, i també la realització de l’activitat i el compliment de la finalitat que determinen la concessió de la subvenció.
h) Sotmetre’s a les actuacions de comprovació que faça l’òrgan que concedix la subvenció i, també, a qualsevol altra actuació de comprovació i control financer que puguen dur a terme els òrgans de control competents, i aportar tota la informació que li siga requerida en l’exercici de les actuacions anteriors.
i) Conservar els documents justificatius de l’aplicació dels fons rebuts, incloent-hi els documents electrònics, mentre puguen ser objecte de les actuacions de comprovació i control.
j) Disposar dels llibres comptables, registres diligenciats i altres documents degudament auditats en els termes
exigits per la legislació mercantil i sectorial aplicable, i també tots els estats comptables i registres específics que siguen exigibles, amb la finalitat de garantir l’exercici adequat de les facultats de comprovació i control.
k) Presentar tota la documentació relacionada amb la subvenció directa rebuda, també la justificació, a través del registre electrònic de l’IVC:
https://sede.ivc.gva.es/sta/CarpetaPublic/doEvent?APP_CODE=STA&PAGE_CODE=CATALOGO&
l) Pel que fa a la subcontractació, de conformitat amb el que preveu l’article 29 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, la persona beneficiària podrà subcontractar amb tercers l’activitat subvencionada sempre que l’import subcontractat no supere el 50 % de l’import de la subvenció, i en queden excloses les subcontractacions que no aporten valor afegit al desplegament de l’activitat, perquè es considera que obeïxen a servicis que es presten amb preus per damunt dels habituals de mercat. A més, hauran de tindre’s en compte les limitacions establides en l’apartat 7 d’este article, referents a la subcontractació amb determinades persones o entitats vinculades a la persona beneficiària.
Els justificants que no complisquen estos paràmetres quedaran exclosos del compte justificatiu i, si és el cas, comportarà la minoració de l’ajuda. A més, de conformitat amb el punt 7, lletra d) del mateix article, el beneficiari no podrà concertar en cap cas l’execució total o parcial de les activitats subvencionades amb persones o entitats vinculades amb el beneficiari, llevat que concórreguen les circumstàncies següents:
1a. Que s’obtinga l’autorització expressa prèvia de l’òrgan concedent.
2a. Que l’import subvencionable no excedisca el cost generat per l’entitat vinculada. L’acreditació del cost es realitzarà en la justificació en els mateixos termes establits per a l’acreditació dels gastos del beneficiari.
2. L’incompliment de les obligacions anteriors comportarà la pèrdua del dret al cobrament total o parcial de la subvenció atorgada, i tindrà a conseqüència la minoració de la subvenció o, si és el cas, el reintegrament de les quantitats percebudes, de conformitat amb el que es disposa en el resolc catorzé d’esta resolució.
Tot això, sense perjuí, si pertoca, de l’exigència de les responsabilitats corresponents d’acord amb la legislació vigent.
Onzé. Règim i termini de justificació
1. La justificació es realitzarà mitjançant un compte justificatiu que s’ha de presentar davant de l’IVC en qualsevol data posterior a la firma d’esta resolució i fins al dia 5 de desembre de 2024. Els gastos que no tinguen una relació directa, necessària i inequívoca amb les activitats subvencionades no es tindran en compte als efectes de la justificació. Les factures o els documents equivalents hauran de portar estampillada la frase «Factura presentada a l’Institut Valencià de Cultura per a l’expedient de subvenció (número d’expedient) en el qual s’ha imputat la quantia de (quantia imputada)».
El compte justificatiu haurà d’incloure:
a) Una memòria d’actuació justificativa, relativa al nivell d’execució i satisfacció de les activitats desplegades per
l’FFCV a les quals es referix esta resolució, acompanyada de la justificació gràfica o documental d’estes activitats en
suport digital (fullets, programes de mà, webs, cartells, publicacions en revistes, xarxes socials, etc.).
b) Aportació d’un informe d’auditoria sotmés a la Llei 22/2015, en els termes de l’article 74 del Reglament de la
Llei general de subvencions, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, realitzat per un auditor inscrit com a
exercent en el Registre oficial d’auditors de comptes dependent de l’Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes. El
gasto d’auditoria tindrà la condició de gasto subvencionable amb el límit màxim del 5 % de l’import de l’ajuda prevista en
esta resolució. Este informe haurà d’anar acompanyat obligatòriament del model de relació de justificants disponible en la
pàgina web http://ivc.gva.es/.
c) Una memòria econòmica abreujada que contindrà un estat representatiu dels gastos ocasionats per la realització
de les activitats subvencionades, degudament agrupades i, si és el cas, les quantitats inicialment pressupostades i les
desviacions produïdes. Esta memòria haurà d’anar acompanyada obligatòriament del model de fitxa pressupostària
disponible en la pàgina web http://ivc.gva.es/.
2. Així mateix, l’entitat beneficiària haurà d’acreditar, per mitjà d’un certificat expedit per l’òrgan competent,
davant de l’òrgan gestor de la subvenció regulada en esta resolució, els punts següents:
a) Que els fons s’han destinat a realitzar l’activitat per a la qual es concediren.
b) Que la documentació original acreditativa del gasto realitzat i efectivament pagat es troba en les seues
dependències, a disposició de l’òrgan gestor de la subvenció, de la Intervenció General de la Generalitat i de la Sindicatura
de Comptes.
Dotzé. Forma de pagament de la subvenció
1. El pagament de la subvenció s’efectuarà, amb caràcter general, mitjançant transferència bancària al compte
indicat del qual siga titular l’entitat beneficiària, i ha de disposar de la justificació prèvia documental de l’ús que se n’ha fet.
A més, el Servici d’Ajudes de l’IVC expedirà un certificat en què conste que s’ha assolit l’objecte de la concessió de la
subvenció. L’import dels gastos justificats serà, com a mínim, igual a l’import de la quantitat màxima concedida, i la
quantitat que abonarà l’IVC serà com a màxim l’import dels gastos correctament justificats.
2. No obstant el que disposa l’apartat anterior, i a petició de l’entitat beneficiària, d’acord amb l’article 171.3.a de
la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, podrà
anticipar-se fins al 30 % de l’import total de la subvenció, de manera immediata des de l’endemà de publicar en el DOGV
esta resolució. A este efecte, l’entitat beneficiària podrà presentar la sol·licitud de pagament anticipat a partir de l’endemà
de l’acceptació pel Consell d’esta ajuda. El pagament anticipat es farà efectiu sempre que l’IVC dispose de fons. Les
quantitats lliurades anticipadament i no justificades hauran de ser reintegrades per mitjà d’un xec nominatiu conformat o
bancari, a nom de l’Institut Valencià de Cultura, amb l’abonament dels corresponents interessos de demora, d’acord amb el
que es preveu en els articles 16 i 62.4 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d’hisenda pública, del sector
públic instrumental i de subvencions.
3. Podran fer-se, a més, abonaments a compte, que comportaran la realització de pagaments fraccionats que
respondran al ritme d’execució de les activitats programades, abonats per una quantia equivalent a la justificació
presentada, i sempre que la naturalesa i les característiques de les actuacions permeten este fraccionament a l’efecte de
pagament; tot això, de conformitat amb el que s’establix en l’article 171, epígrafs 2 i 4, de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de
la Generalitat, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, i en l’article 34.4 de la Llei 38/2003, de
17 de novembre, general de subvencions. Si es dona el cas que s’ha rebut un pagament anticipat abans de sol·licitar un
abonament a compte, els dos procediments són compatibles.
4. El pagament de la subvenció no es podrà fer mentre el beneficiari no estiga al corrent en el compliment de les
seues obligacions tributàries i amb la hisenda estatal, autonòmica i amb la Seguretat Social. I per a comprovar-ho, l’entitat
beneficiària autoritzarà l’IVC perquè obtinga els certificats pertinents per via telemàtica.
Tretzé. Compatibilitat de les ajudes
L’ajuda concedida serà compatible amb altres subvencions, ajudes, ingressos o recursos procedents de qualsevol
administració o ens públic o privat nacional, de la Unió Europea o d’organismes internacionals, i concedits per a la mateixa
finalitat prevista en esta resolució. Esta compatibilitat estarà condicionada al fet que l’import de les ajudes, aïlladament o en
concurrència amb altres, no supere el cost de l’activitat subvencionada; tot això, de conformitat amb l’article 65.3.c del
Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de
juliol, i amb l’article 168.1.A, apartat c) de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d’hisenda, del sector públic
instrumental i de subvencions.
Catorzé. Minoració, anul·lació i reintegrament de les subvencions
1. La subvenció es reduirà proporcionalment en cas que la justificació dels gastos no arribe a la quantia atorgada, i
també es reduirà quan, havent-se subvencionat una part del cost total de l’activitat, no es justifique l’import total del gasto
que comporta la realització activitat esmentada.
2. La presentació extemporània de la justificació donarà lloc a la incoació d’un procediment per a deixar sense
efecte l’acte de concessió de la subvenció. En tot cas es garantirà el dret de l’interessat al tràmit d’audiència.
3. En els casos previstos en l’article 37 de la Llei general de subvencions, els beneficiaris hauran de reintegrar la
totalitat o una part de la quantitat percebuda més els interessos de demora corresponents.
En estos casos es procedirà a incoar l’expedient corresponent que, amb audiència prèvia a l’interessat, serà resolt
per la persona titular de l’òrgan gestor de la subvenció.
4. El falsejament o l’ocultació de dades i documents, com que afecten substancialment la concessió i el lliurament
de fons públics, donarà lloc a l’exigència de responsabilitats tant en l’orde administratiu com en el jurisdiccional
competent.
5. L’Institut Valencià de Cultura es reserva el dret a fer les inspeccions tècniques i administratives que considere
necessàries a fi de comprovar l’execució correcta de l’actuació subvencionada.
Quinzé. Mètode general de control
L’Institut Valencià de Cultura exercirà el control administratiu a través de la revisió del compte justificatiu
presentat a fi de confirmar l’execució correcta de l’actuació subvencionada. En compliment de l’article 169.3 de l’LHIS, es
comprovarà formalment el 10 % de la quantia de l’ajuda. A més, el control material es farà mitjançant el seguiment i la
inspecció almenys de dos activitats de les programades, a què es faran visites presencials i la realització de les quals es
documentarà i es comprovarà mitjançant fotografies, vídeos i altres mitjans de prova en format electrònic que garantisquen
l’adequada realització de l’activitat subvencionada. Tot això, d’acord amb el que s’establix en els articles 165.1.j i 169 de la
Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.
Setzé. Règim jurídic aplicable
Esta subvenció es regirà, pel que disposa esta resolució i, a més, per la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general
de subvencions, i pel Reglament de la llei esmentada, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, excepte en allò
que afecte els principis de publicitat i concurrència, com també pel que establix la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la
Generalitat, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, i per les altres normes de dret administratiu
que hi siguen aplicables.
Desseté. Efectes
Esta resolució produirà efectes a partir de l’endemà de publicar-se en el DOGV. Contra esta resolució, que posa fi
a la via administrativa, de conformitat amb l’article 114.c de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu
comú de les administracions públiques, les persones interessades podran interposar els recursos següents:
a) Potestativament, un recurs de reposició davant de la Presidència de l’Institut Valencià de Cultura, en el termini
d’un mes comptador des de l’endemà de la publicació d’esta resolució, de conformitat amb el que establixen els articles
112, 123 i 124 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. Cal
tindre en compte que el recurs contenciós administratiu no es pot simultaniejar amb el recurs potestatiu de reposició.
b) Directament, un recurs contenciós administratiu davant dels jutjats contenciosos administratius en el termini de
dos mesos comptadors des de l’endemà de la publicació d’esta resolució en el DOGV, de conformitat amb el que disposen
els articles 8 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.
Tot això, sense perjuí que els interessats puguen exercir qualsevol altra acció que consideren oportuna.
ANNEX I
Model de conformitat de la subvenció de concessió directa
(Cal adjuntar a la sol·licitud els documents que s’indiquen en el resolc 8 d’esta resolució)
1. IDENTIFICACIÓ DE LA SUBVENCIÓ
– Anualitat:
– Òrgan gestor:
Núm. 9944 / 25.09.2024 8 / 10
CVE: DOGV-V-2024-9489 https://dogv.gva.es/
– Import:
– Títol:
2. ENTITAT BENEFICIÀRIA
– Nom o raó social (*):
– Tipus d’entitat:
– Sigles:
– NIF:
– Adreça:
– Localitat:
– Província:
– Telèfon:
– Adreça electrònica:
– Pàgina web:
(*) El nom ha de coincidir amb el que figura en esta resolució.
Dades de la persona representant:
– Nom:
– Cognoms:
– DNI/NIF:
– Càrrec:
Dades domiciliàries per a notificacions:
– Adreça:
– Localitat:
– Província:
– Codi postal:
Dades de la persona de contacte si no és la mateixa que la persona sol·licitant:
– Nom i cognoms:
– Telèfon:
– Adreça electrònica:
3. DECLARACIÓ RESPONSABLE
a) D’acord amb el que disposa l’article 5 del Decret 165/2010, de 8 d’octubre, del Consell, pel qual s’establixen
mesures de simplificació i de reducció de càrregues administratives en els procediments gestionats per l’Administració de
la Generalitat i el seu sector públic, autoritze que l’Administració obtinga directament l’acreditació del compliment de les
obligacions tributàries i amb la Seguretat Social, com també per a la comprovació directa de les dades d’identitat (DNI) i, si
és el cas, de residència.
Sí _ No _
En cas de no subscriure l’autorització anterior, l’interessat estarà obligat a presentar els documents corresponents
juntament amb esta conformitat.
b) Declare que, en vista de les bases que regixen esta convocatòria, les accepte íntegrament i accepte la subvenció
per al projecte a què es referix esta resolució.
c) Declare que l’entitat que represente no està sotmesa a les prohibicions que s’indiquen en l’article 13 de la Llei
38/2003, general de subvencions, que determina la prohibició d’obtindre la condició de beneficiària de subvencions, i
ressalte especialment la de no ser deutora per reintegrament de subvencions.
d) Declare que totes les dades que figuren en este document són veritat i em compromet en nom de l’entitat a
destinar l’import de la subvenció que es regula i es concedix en esta resolució a l’objecte previst.
e) Declare, sota la meua responsabilitat, que els documents que presente són còpia fidel dels originals, els quals
seran aportats a requeriment de l’Administració.
f) Declare que conec l’obligació de comunicar, en els termes indicats en esta resolució, a les persones de qui aporte
dades personals al llarg del procediment, especialment en la fase de justificació de la subvenció, que les seues dades es
facilitaran a la Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, com a responsable del tractament, amb la finalitat
de gestionar la subvenció concedida.
4. DADES DEL PROJECTE, PROGRAMA O PLA PER AL QUAL ES CONCEDIX LA SUBVENCIÓ
– Descripció del projecte:
– Data d’inici:
– Data de finalització:
– Resultats previstos:
Sí _ No _
Data i firma de la persona representant de l’entitat.
L’Institut Valencià de Cultura és responsable del tractament de les dades personals que s’inclouen en este
document i, si és el cas, en els documents adjunts, i les tractarà per a gestionar l’acceptació de l’ajuda concedida.
Les persones interessades poden exercir sobre les seues dades els drets d’accés, rectificació, oposició, supressió i
limitació del tractament, i no ser objecte d’una decisió basada únicament en el tractament automatitzat, segons s’indica en
la pàgina següent: http://www.gva.es/va/proc19970. Per a més informació, consulteu el registre d’activitat de tractament
corresponent que hi ha accessible en la pàgina web de l’IVC.
ANNEX II
Activitats
El Pla d’actuació de la Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana per a l’any 2024 consistix en diferents
projectes d’actuació de cara a la investigació, transmissió i divulgació de la música, dansa, cançons i resta de tradicions
pròpies dels pobles i comarques de la Comunitat Valenciana, comptant per a això amb les següents activitats i servicis que,
des de la seu de l’FFCV i des de les mateixes associacions que la conformen, es projecten i en els quals podran participar
totes les associacions federades de la Comunitat.
Així mateix, enguany s’intentarà tindre més presència en les tres províncies. Igual que els últims anys, en la
Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana hem intentat estar cada dia mes a prop del món de la cultura tradicional,
a través de les associacions legalment constituïdes, especialment amb els federats, però sense excloure’n els no federats,
aprofitant les noves tecnologies d’Internet; així hem pogut incrementar el nombre de persones amb què en l’actualitat
mantenim contacte. Enguany hem renovat la nostra pàgina web, perquè siga més clara i transparent. Quant als servicis que
es presten des de la Federació a tots els que ho sol·liciten, puntualment, la Junta Directiva prendrà l’acord pertinent, atés
que, inclús podent participar-hi totes les associacions, federades o no, tenim preferència per les que estan federades.
PROJECTES:
• Manteniment del local i oficines (aigua, telèfon, fax, llum, neteja, etc.)
• Personal administratiu contractat per la Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana i col·laboradors.
• Assegurança de responsabilitat civil per a les entitats federades.
• Organització i coordinació de tallers de dansa, música i cançó tradicional.
• Organització i coordinació de trobada de rondalles.
• Organització i coordinació de trobada de folklore a les províncies d’Alacant, Castelló i València.
• Organització d’una trobada de cant valencià d’estil.
• Organització i coordinació del Dia de la Dansa valenciana.
• Organització i coordinació d’una trobada de cors.
• Organització i coordinació d’una trobada de colles de tabal i dolçaina.
• Organització de concurs de composició per a rondalla.
• Organització de concurs de composició per a colles de tabal i dolçaina.
• Organització de concurs de disseny de portada per al llibre de partitures.
• Publicació d’un llibre de partitures.
• Pàgina web.
SERVICIS:
• Coordinació d’activitats de les associacions federades que ho sol·liciten.
• Informació i suport als federats.
• Actualització i manteniment de Facebook, amb els nostres federats i totes les persones interessades en la
informació.
• Informació dels federats des de la pàgina web.
• Informació de possibles intercanvis.
• Facilitar tota la informació musical de què es disposa a les associacions federades.
• Informació i publicitat de les activitats dutes a terme per l’FFCV i les associacions federades.
• Notificar als mitjans de comunicació les activitats programades pels federats i la mateixa federació.
València, 13 de setembre de 2024
José Antonio Rovira Jover
President de l’Institut Valencià de Cultura