ORFEÓ D’Aldaia (Aldaia – València)
ORFEÓ D’ALDAIA. Fundat en 1972, com a directors han estat Antonio Andrés, Mariano Segura, José M. Peñarrocha, Francesca Ortí, Juan Pablo Hellín, Cristina Contreras i Francesc Valldecabres.
L’activitat de l’Orfeó ha sigut molt intensa al llarg de tots aquests anys, on cal destacar les participacions i els premis assolits en els certàmens de Masses Corals de Sagunt i d’Havaneres de Torrevella, al Certamen Internacional de Masses Corals de Tolosa (Guipúscoa), segon premi al Certamen d’Egea dels Cavallers (Saragossa), dos segons premis al Certamen Coral Fira de Tots els Santos (Cocentaina)… i la realització de muntatges simfonicocorales al costat d’agrupacions com ho Orquestra de València, Orquestra Filharmònica de la Universitat de València i de la Universitat d’Alacant, Orquestra del Conservatori Mestre Vert de Carcaixent, Jove Orquestra de Picassent, Orquestra de Cullera, Kamerata Orquestale, Orquestra Simfónica de l’Amistat de Quart de Poblet, Orquestra Cervera Lloret, Orquestra Ciutat de Torrent, Orquestra Filharmònica de Requena, Ensemble Les Agréments (sota la direcció de M. Galduf, J. Collado, C. Soler, J. Fabra, A. Guadagno, J. O. Díez, M. Ignat, F. Melero, etc) o fins a amb el grup Bajoqueta Rock.
Ha interpretat obres com Hernani de Verdi, Daphnis et Chloé de Ravel, Novena Simfonia de Beethoven, Magnificat de Pergolesi, Requiem de Fauré, Gloria RV. 589 de Vivaldi, Missa Brevis Santi Johannis de Deo de Haydn, Misses K.220 -Spatzenmesse-, K. 65 i Requiem K. 626 de Mozart, Missa de Perot de M. Salvador, Missa en re major de Salieri, Die Lustige Witwe de Lehár, Missa en sol major D. 167 de Schubert i la Messe de Minuit de Charpentier, entre uns altres.
El seu repertori aconsegueix moltes altres obres de capella i interpretacions dels Nous Valses d’Amor de Brahms, les amanides El Jubilate, La Negrina i La Bomba de M. Fletxa, la cantata Alles, was ihr tut de Buxtehude o els muntatges del Betlem de la Pigà de M. Salvador, l’opereta de Banchieri La barca vaig donar Venetia per Padova en col·laboració amb l’Escola Municipal de Teatre d’Aldaia i la projecció videomusical del Rèquiem de Valladolid a València i Castelló. En el vessant musicológica s’ha interessat per la recuperació del patrimoni musical fruit de la qual han estat els concerts monogràfics dedicats al repertori valencià dels segles XV al XVIII i la recuperació, la transcripció i la interpretació d’un Miserere i la nadala Ab sols ho avis d’un deixant del aldaiero Pascual Fuentes (1721-1768).
El 1984 va representar Espanya a la 24a Ressenya Internacional de Cors a Loreto (Itàlia). Ha realitzat intercanvis i concerts a Txecoslovàquia, Itàlia, França, i Espanya (Madrid, Toledo, Barcelona, Girona, Murcia, Navarra, etc.), últimament ha actuat en la Biennal de Bunyol, Fira d’espectacles d’arrel tradicional de Manresa, Trobada de Música Coral Religiosa de Caravaca i, habitualment, en la programació del Palau de la Música i del Centre Cultural La Beneficència de València.
Va celebrar el 25i Aniversari amb diversos actes, destacant el concert al Palau de la Música de València i l’estrena de l’obra de Jesús Debón composta per a l’ocasió Suite de Nadal. Aquesta obra es va presentar al públic amb l’enregistrament en suport CD-multimèdia i comptant amb la col·laboració de Lluis Miquel Campos com a narrador i la soprano Conchín Darijo. El 2002 va registrar el disc La Festa del Crist i la seua música amb obres de M. Salvador, A. Andrés, S. Giner i R. Cortina.
El 1992 l’Orfeó va crear l’Escola Coral Aubada. Ha organitzat dos cursos d’interpretació coral amb els directors Jordi Casas i Juan Luis Martínez. Curs d’adreça coral amb Cristina Contreras. Des de 1993 organitza anualment al costat de l’Ajuntament d’Aldaia el cicle de concerts La veu al bon temps que reuneix diferents estils i formacions al voltant de la veu en els vessants clàssics, la música antiga, el jazz, el folk…
L’Orfeó és membre de la Federació de Cors (FECOCOVA) i de la Federació de Folklore (FFCV) de la Comunitat Valenciana.
FRANCESC VALLDECABRES SANMARTÍN, director. Naix a Quart de Poblet. Realitza els estudis musicals al Conservatori Superior de Música de València on el 2001 obté el títol de professor de piano (M. Álvarez i I. Baró) i composició (I. Coll i F. Tamarit), professor superior de solfeig i acompanyament (I. Montesinos) -aconseguint l’esment d’honor-, professor superior d’adreça coral (I. Xifre) amb esment d’honor de final de carrera i realitza estudis oficials d’adreça d’orquestra amb M. Galduf. És Màster d’Estètica i Creativitat Musical per la Universitat de València.
Amplia la seua formació amb cursos i classes d’adreça amb L. Tao, D. Ham, N. Nozzy, J. L. Martínez, J. Mora, B. Adam, M. Noone, L. Vilamajó, S. Mes -a Viena- i W. Mandemaker -a Róterdam-; clavicémbalo i música antiga amb C. García-Bernalt, R. Madrid, N. Peres dóna Costa, M. Lluïsa Tallada, M. Schultheiss, C. Mena i L. Climent i, de jazz i improvisació, amb R. Belda.
Com a continuista ha col·laborat amb Capella Saetabis (amb qui ha registrat tres discos de barroc valencià com a continuista i director assistent Mestres de capella de Castelló, Et in carn pixa, Danses del Corpus de J. B. Menges, i un altre amb Les Consolations de J.J. Rousseau), Turiae Camerata, Orquestra del Conservatori de València, Trio Maror, Associació Nacional Flauta Màgica, La Escaramuza, Ensemble Cabanilles, Capella de Sant Esteban i el flautista Joaquín Gericó, entre uns altres. És membre del grup Música Trobada.
Dirigeix el Orfeó d’Aldaia des del 1999 i la Coral de la Universitat d’Alacant des del 2007. Des del 2005 és director del Grup Ricercare, dedicat especialment a la recuperació del repertori coral anterior al 1800.
Ha participat com a membre de l’equip d’adreça en diverses produccions didàctiques: Suite de Nadal de J. Debón, les audicions per a escolars de l’Auditori de Torrent o el disc Cançons de Nadal de la Conselleria de Cultura. Des de 2004 pertany per concurs-oposició al cos de professors de música i arts escèniques de la Generalitat Valenciana, i és professor de llenguatge musical i acompanyament del Conservatori de València.
AUBADA Escola Coral Orfeó d’Aldaia. Creada l’any 1992. Els seus objectius inicials van ser introduir als xiquets/as en la música a través d’una bona formació coral i garantir la continuïtat de la música coral en el nostre poble.
Va oferir el seu primer concert en públic apadrinats per la Escola Coral de Quart de Poblet en 1992. Des de llavors han sigut nombroses les activitats, intercanvis i certàmens corals realitzats.
Va participar en les IX i X Trobades de cors de Xiquets, celebrades a Carcaixent i Algemesí i va ser l’encarregada d’organitzar la XI Trobada celebrada a Aldaia en 1997.
En el nadal de 1997, amb motiu del XXV aniversari del Orfeó d’Aldaia i V de la Escola Coral, va estrenar l’obra SUITE DE NADAL, escrita per a l’ocasió pel compositor Jesús Debón, aquesta obra va ser gravada posteriorment a CD amb jocs interactius.
Organitza, conjuntament amb l’Ajuntament i l’orfeó d’Aldaia, el cicle de concerts de la veu al bon temps que reuneix diferents estils sempre amb la veu com a principal protagonista.
És membre de la Federació de Cors (FECOCOVA) i de la Federació de Folklore (FFCV) de la Comunitat Valenciana.
ANA RODRIGO SABATER, Directora i coordinadora. Naix a València. Realitza els seus estudis musicals en els conservatoris de Catarroja, Torrent, València i Castelló, on obté el títol superior en l’especialitat de flauta travesera al mateix temps que obté el títol de mestra en l’especialitat de música per la Universitat de València. Llicenciada en Història i ciència de la música per la Universitat de La Rioja.
Ha estudiat adreça de cors amb Eduardo Xifre i Cristina Contreras i ha realitzat cursos amb J.R. Gil- Tárrega, Marta Oca, Basilio Astulez, Elisenda Carrasco, Diego Ramón i Lluch, Maria Ördos i Werner Plaft entre uns altres.
Ha dirigit la banda juvenil de l’Escola de Música Vicens Prats de Paiporta, fundat el cor infantil Vicente Plá Parets i des de 2002 dirigeix el cor infantil del Centre de música i dansa de Natzaret. És membre de l’Orfeó Universitari de València. Des de 2004 pertany al projecte Units per la Música on es realitzen campaments musicals i es desenvolupen formacions corals.
Des de l’any 1999 pertany per concurs-oposició al cos de mestres de la Comunitat Valenciana, en l’especialitat de música.
