Les danses, en Aielo de Malferit, conformaven un dels actes festius importants, que al pas del temps, i pel canvi de modes, van anar substituint-se fins quasi oblidar-se.
Un grup de dones, a l’inici de la dècada dels vuitanta, en companyia de músics, buscant ajuda a qui en sabia o a qui havia dansat, van poder recuperar l’estructura encadenada de la Dansà pròpia, de la Jota i de l’ U d’Aielo, mostrant-los al poble amb motiu de la IX festa- aplec de la Dansa de la Vall d’Albaida que es celebraria en Aielo de Malferit al setembre de 1986.
Al llibret editat per la Solana, per a l’ocasió pel grup de danses, figura un article signat coralment per Fermín Pardo, José A. Jesús- Mª Romero on s’explica la tradició de les danses aieloneres al que vos remetem pel seu interès.
En altres articles als llibres de festes, ja s’indicava el treball de recerca que s’estava fent i les dificultats que com a grup de ball, trobava. El grup aieloner va deixar la seua empenta als deu anys, l’1992, amb l’esperança que la segona generació reviscolaria allò mamprès. Encara es va acudir als Aplecs de la Vall d’Albaida uns quants anys i després d’un silenci massa llarg, les filles d’aquelles balladores, van reprendre les danses amb el mateix objectiu d’educar en els balls i en les músiques tradicionals, però també obrint-se a les noves generacions, així va ser, com a partir de 2016 i ja ininterrompudament, les danses estan vives. El repertori de la Solana, Grup de Danses va augmentant any rere any, omplint-se de jotes, per la de l’ U, fandangos, copeos, boleros, … sense oblidar la Dansà amb la seua pròpia “cadena”, la Jota i l’ U d’Aielo de Malferit.
La indumentària ha estat un treball d’investigació, apropant-se a les diferents tradicions i costums en els pentinats, en ornaments, en posats en escena.
La Solana, grup de danses, ha ballat per la Comarca de La Vall d’Albaida i més que res al poble. En la actualitat té una Escola de Danses que es reuneix cada divendres, un Taller per als més menuts que ha possibilitat recuperar les danses del Corpus, i ha fet tres lliçons magistrals amb mestres dansadors de renom. En ser Aielo de Malferit, capital cultural, s’encetà un Festival Folklòric d’Intercanvis de danses, així mateix, en la Dansà tradicional que es fa en les Festes Majors del poble, acompanya al Cant d’Estil i a la Guitarrà cada 2 d’agost, dia de la dansa tradicional valenciana. Participa en la Festa de la Dansà, Aplec de la Vall d’Albaida al setembre, i en aquells saraus, classes magistrals i combois que es presenten.
Trenta-set anys després d’aquell treball de recerca, s’han enregistrat les músiques tradicionals i les regalades: a banda, a dolçaina i tabal, i a rondalla, amb la participació de músics i cantants del poble, treball del poble i per al poble anomenat “A la font me’n vull anar…” que va estar possible en uns pressupostos participatius de 2022 plantejats per l’Ajuntament d’Aielo de Malferit.
La Solana, Grup de danses, segueix treballant no sols amb el repertori aprés al llarg dels temps, sinó amb els nous balls fruit de les músiques regalades: Fandango d’Aielo, la Granaïna Regalada, el Bolero de la Solana, la Jota Solanera …