El grup de xirimiters i Tabaleters “L’Ajub” de Bocairent es unde al setembre de 1994, i naix com a ruit del interes d’una sèrie de persones del poble que es preocupen per la recuperacion de la musica tradicional valenciana i per un dels seus instruments per excel·lència la dolzaina.
El grup naix sota la direccion de Joan Antoni Martinez i Martinez, dolzainer de Bocairent i mestre de dolzaina de l’Escola Comarcal de Musica de la Vall d’Albaida, lloc d’on provenen incialmente tambien la mayoria dels musicos que componen el grup.Des d’octubre del 2000 el grup va estar dirigit per Joan Sanz Rabadan ins a l’any 2006.
Al llarg de la seua trajectòria el grup s’ha anat nodrint de nous musicos de manera que actualment, entre dolzaineros i tabaleteros sumen una trentena de musicos que dediquen part del seu temps d’oci al desenvolupament de l’activitat musical centrada en la dolzaina i la precusion, ademas dels alumnes de l’Escola de l’ Aljub.
Durant aquests anys el grup ha visitat diversos pobles i ciutats de la Comunitat Valenciana, col·laborant en dierents actes musicals, encara que la seua activitat principal se centra en les estes de moros i cristians dels pobles dels voltants, ademas de cercaviles, cercaviles, cavalcades i processons.
Els xirimiters de l’Aljub, han actuat amb la Asociacion Union Musical de Bocairent en nombrosos concerts, d’entre els quals cal destacar el que se celebre en el Palau de la Musica de València en conmemoracion del seu 75 aniversari.
Tambien ha col·laborat alguns anys en el concert de musica estera que se celebra durant l’homenatge als Capitans de Bocairent.
El 30 Juliol del 2.000, sota la direccion de Joan Antoni Martinez i Martinez, l’Aljub va ser el grup protagonista del XLII concert de musica estera que va tenir lloc amb motiu de la esta del Panellet de la Asociacion de estes de moros i cristians de Sant Blai. L’any 2001 tambien va ser l’Aljub l’encarregat d’interpretar aquest concert, en aquest cas, sota la direccion de Joan Sanz Rabadan.
Ha participat en les entrades de les poblacions veïnes d’Alcoi, Ontinyent, Banyeres, Muro, Cocentania, Albaida, Beneixama, Villena, etc… i tambien en les localitats mes llunyanes, com Elx, Murcia, Caravaca de la Cruz o Mojacar (Almeria) etc…..
Al marge dels moros i cristians el grup tambien col·labora amb els Dimonis de Darrere la Vila en els correocs que an dónes el seu creacion.Igualment tambien ha participat en nombroses despertas i cercaviles i processons de totes les estes de hambito locaol i de les poblalciones veïnes. Però tambien el grup ha et sonar els seus melodias en les estes de ambito mes global, asi, ha participat en la Cavalcada del Prego en Castellon, les alles de València o els ogueres d’Alacant entre unes altres i en directe en el programa ARRELS de Punt 2 de la Television Valenciana.
El grup disposa d’un local d’assaig emplaçat en la Travesia Gabriel Mire, ruit de l’esorç comun a llarg dels anys, lloc que resulta imprescindible pel bon desenvolupament de tots els actes que lleEl “Grup de Dolçainers d’Onda” es orma l’any 2007 per uns amics musicos d’Onda, els quals van adquirir dolçainas i van començar a aprendre sota les tutorias del mestre i membre del grup Salvador Marti. Al llarg dels mese, es van ser incorporant companys ins a ormar un grup de 4 dolçainas, 3 tabals i 1 bombo. Aquest grup va ser el comiento de les dolçainas i Tabales d’Onda. En l’actualitat, som prop de 20 components, i volem que Onda tinga un grup el mes gran possible i esten orgullosos.
Participem i col·laborem allí on ens donen l’oportunitat, ja que com musicos el que volem és tocar. ins ara, hem col·laborat en dierents actes de la nostra població, tant en barris com en estes patronals del nostre poble i la de població veïna, Villahermosa del Rio.va a acabe.
Des de inals del 2006, l’actual director de l’Aljub és l’alcoià Jordi Sempere Azorin.
Recentment els dolzaineros del grup han col·laborat en la grabacion d’un CD de musica estera amb la banda de Lira de Quatretonda.