El Grup de danses La Barcella de Xert va nàixer l’any 2008 a partir d’un curs que va dirigir el grup de danses El Ramell de Castelló. El grup Ramell, d’acrod amb el seu pla de treball, havia recuperat el ball pla de Xert a partir d’un treball de recerca en arxius i ens el van ensenyar. En aquell moment, en el poble no quedava memòria d’auell ball pla. A partir d’aquest acte vam pensar en la necessitat de crear un grup de danses estable que mantinguera els balls tradicionals que corrien el rics de perdre´s.
I també, ens van preocupar de fer un treball d’investigació pel que fa a la indumentària, la qual havia patit un procés doblit i de distorsió.
Vam recuperar i incorporar altres balls típics com la jota de tres, l’única jota que s’havia mantingut al llarg del temps sobretot a la zon d’Anroig ( que no es ballava en eixe moment, però encara hi havia gent al poble que recordava haver-la ballat). Aquesta jota es balla amb dues xiques i un xic i sembla que l’origen es deu a falta de balladors i no de balladores, per la qual cosa l’havien de compartir.
Posteriorment preguntant a persones majors del poble vam poder recuperar algunes passades de jotes que es ballaven als bureos dels masos de la Barcella. i així va sorgir la jota de dos o jota de la Barcella.
Com tota institució que desitja estabilitzar-se, vam pensar en la necessitat de tenir un director que coordinara les actuacions i així vam contactar amb Michel Pau Juan que continua sent el nostre mestre.
El grup consta de 22 balladors entre adults i adolescents i també tenim un gran nombre de xiquets i xiquetes amb els quals assagem totes les setmanes i que representen la llavor de la continuïtat.
Amb el nostre interès per difondre i contagiar a la gent del poble dels balls, vam organitzar una trobada de danses venim realitzant tots els juliols dintre de la nostra setmana cultural i a la qual invitem a diferents grups de danes i que també ens ha permés conèixer altres grups i balls.
Tambè hem participat en nombroses dansades fora del nostre poble, des de La Valla dAlbaida, passant per CAstelló i fins a diferents localitzacions de la nostra comarca, com ara Traiguera, Catí, Sant Mateu, La Jana, Càlig, írig, Canet, La Torre d’en Domènech, Benicarló, La Pobla d’Alcolea sempre gaudint dels balls i de les bones relacions que perment el ball i la música.