Ens constituïm com a Associació el 20 d’octubre de 2015, en març de 2016 es crea l’Escoleta infantil i en octubre de 2017 s’obre una nova secció, la Rondalla.
Des del primer moment hem participat en les festes locals amb conveni amb l’Ajuntament: Cavalcada de la repartició de la carn, actes de la Fira agrícola, que actualment s’anomena Mercat de la Terra, Cavalcada de l’Alfàbega i actes del 9 d’octubre. També hem participat en altres actes del poble de forma voluntària com la Cavalcada dels Reis i les Danses de Guadassuar, declarades Bé d’Interés Local, que se celebren l’última setmana d’agost.
També participem en actes organitzats per altres associacions i/o l’Ajuntament de Guadassuar sempre que se’ns demana la nostra col·laboració.
Hem participat en actuacions a Algemesí, convidats pels grups de ball de la localitat: el Grup Berca, en octubre de 2019, i amb Algadins Grup de Danses el maig de 2022, respectivament. En octubre de 2022 participàrem en la Processó de la Mare de Déu d’Aigües Vives de Carcaixent convidats pel Grup de Balls populars Les folies de Carcaixent amb motiu del seu 25é aniversari. També participem en dansades de pobles veïns: Alfarb, Albalat, La Granja, L’Alcúdia, Alzira, Alcàsser, … i a les Danses d’Algemesí. Al maig de 2023 hem actuat a la vetla a la Mare de Déu dels Desemparats a Borriana
En 2018 organitzarem un Sarau infantil a Guadassuar on participaren les seccions infantils del Grup de danses d’Alzira i del Grup de danses de Canals. I, en 2019, el grup infantil va participar en un intercanvi d’escoles infantils en Aiora Així mateix, des del primer moment, en finalitzar el curs al mes de juny fem una actuació: “Ballant, ballant”, per mostrar els diferents balls apresos en el curs i altres del nostre repertori. A més, el 14 d’agost de 2021 férem una actuació en les festes d’estiu: “Nit a la fresca” on es van cantar també
albades.
En 2018, encetàrem un nou projecte: introduir Balls de Corpus a la processó del Corpus de Guadassuar. En juny 2018 s’introdueixen el balls de: arquets, cavallets i vetes i en juny de 2019,
s’afegeix als balls del Corpus un nou ball: El Ball de cabuts, que també participa en altres festes del poble com la Cavalcada de l’Alfàbega.
No és tracta d’una tasca de recuperació ja que no hi ha constància que en algun moment hi hagués balls de Corpus a Guadassuar, és una proposta nova què es recolza en els Balls de Corpus que es
realitzen al llarg de tot el nostre territori i en especial els de les poblacions que ens són més pròximes, i que vol implicar a tot el poble, en especial als més menuts, però també joves i majors.
Es tracta d’una proposta on tot és nou: la música, els balls, la vestimenta i complements dels balls, per a la qual cosa buscàrem assessorament en persones que estan pròximes i són experts en balls i músiques tradicionals:
– Xavier Rausell, que a més de ser un reconegut Mestre de Ball, ànima del grup Les Folies de Carcaixent, és un estudiós del tema dels balls populars, ens va assessorar en la selecció de balls i
les passades que es realitzen.
– Artur Puchalt, mestre dolçainer i director de la rondalla de Les Folies de Carcaixent, ens va escriure les músiques expressament per al balls de Corpus de Guadassuar.
– Enrique Garcia, el nostre president i dissenyador, i Xavier Rausell, dissenyaren la roba dels balladors i balladores.
– Rafa Cheli , artista faller de Dènia, ha estat l’encarregat de modelar i construir els cavallets per al Ball de Cavallets.
– Jose Angel Azpeitia, de Carrozas Azpeitia, ens va dissenyar i construir els cabuts per al Ball de Cabuts
Aquest Curs 2023 hem encetat una col·laboració amb les mestres de Música de les dues escoles de Primària de la localitat perquè es treballen en les classes de música els diferents balls: arquets en 1r, 2n i 3r de Primària, cavallets en 4t i 5é i el ball de vetes en 5é i 6é, de cara a que tots els xiquets i xiquetes del poble, independentment de si participen o no en la Processó del Corpus, coneguen els Balls de Corpus en general i en particular els de Guadassuar.
En aquests anys hem anat definint una indumentària bàsica que els balladors i balladores han anat incorporant al seu repertori per tal d’unificar la imatge dels grup en les diferents actuacions i actes.
Per una altra part, l’associació ha anat elaborant indumentària per a balladors i balladores que s’incorporen al grup, en especial els més menuts, i complements com davantals, manteletes i
mantonets.
Finalment cal afegir que en aquests anys també hem fet diferents xarrades sobre indumentària i pentinat.