L’Escola de Danses de Xàtiva va nàixer l’any 1978 responent a un doble objectiu, per una banda didàctic i per una altra, de defensa dels nostres valors antropològics tradicionals.
Després d’una primera etapa de formació i consolidació del grup, l’Escolà es va dedicar a recollir i muntar melodies i balls de diferent estructura i estil amb la complexitat que suposa la transmissió oral com l’única font documental. S’han anat recuperant moltes peces musicals, vertaderes joies en via de desaparició per a engrossar el nostre bagatge cultural, quedant reflectit en part, el nostre treball en la gravació de dos discs de llarga durada.
L’Escola s’ha precupat de la divulgació d’aquests balls a tots aquells grups interessats en apendre’ls.
S’ha actuat per dins i fora de la geografia del País Valencià.
L’Escola ha recuperat diverses danses del Corpus i les ensenya any rere any als escolars de Xàtiva.
Han organitzat aplecs de danses, Ball al Carrer, conferències de temàtica popular, s’han muntat exposicions d’indumentària tradicional.
S’ha defensat la dansà com el ball més autòcton de tot el nostre repertori, organitzant dansades en la localitat i acudint a les d’altres poblacions.
L’Escola ha impartit cursets i organitzat tallers de temàtica popular, així com tallers de dansa per a xiquets i xiquetes.
Cada any s’han muntat espectacles diversos, fusionant tradició i contemporaneïtat.
S’han realitzat en distintes ocasions intercanvis amb altres grups de folclore, com el darrer amb el Grupo de Danzas de la Virgen de la Cruces de Daimiel el 2015.
Així mateix s’organitzen espectacles infantils amb elements de la nostra tradició més arrelada, com “La història de Joan i Júlia” en què els protagonistes són dos “Nanos”.
L’Escola de Danses compta amb una escola de ball que actualment ha adquirit un tamany significatiu amb cinc grups d’adults i cinc de xiquets i joves, de totes les edats i nivells. Els representants menuts i joves de l’escola ja realitzen els seus propis espectacles i, a més, han participat en diversos aplecs, com els de Carlet, Pedreguer, en la mateixa ciutat de Xàtiva i el darrer, en Xella.
Les modalitats programàtiques que incloem a les nostres actuacions són les següents: Cant d’estil, Cant de ronda (Albaes), dansaes pel carrer, concert de música i cant tradicional, grup folclòric de cant i ball on oferim aquest repertori que pot acomodar-se a qualsevol lloc i circumstància.
Tot el repertori que l’Escola de Danses de Xàtia ofereix a les seues actuacions és la mostra pública de les investigacions desenvolupades arreu de La Costera.
Les peces que conformen el nostre repertoris van des de boleros , ús, jotes i fandangos, massurques, peteneres i sevillanes, velatoris, valencianes, etc …
El cos de ball està composat per uns huitanta membres entre rondalla, cantadors i balladors.
En el 2013, l’Escola de Danses de Xàtiva va complir 35 anys de trajectòria i continua treballant per a cumplir-ne molts més.
Sense deixar de banda totes aquestes aquestes activitats però, a més, s’ha donat un pas endavant, adaptant-se al nostre temps, evolucionant i
apostant per modernitzar les posades en escena i fusionant alguns dels nostres balls amb la contemporaneïtat.
El 2011 va encetar una nova aventura amb la Mostra Arrelats Folk, de caràcter anual, que pretén apropar el folklore propi i el d’altres indrets a la nostra ciutat i comarca, amb la perspectiva de convertir-la en un referent.
L’any 2015 va rebre el Vé Premi Amics de la Costera de la ciutat de Xàtiva, per la defensa i difusió del nostre folklore.
Aquest any 2016, l’Escola ha acceptat l’encomanda feta per l’Ajuntament de Xàtiva de reprendre la coordinar la processó del
Corpus, tant arraïlada a la Ciutat, perquè recupere la dignitat que mereix.
Actualment l’Escola està immersa en la gravació d’un nou disc amb peces inèdites recuperades per Sebastià Garrido.