EL SOGALL data de principis dels anys 90, quan un grup d’amics van començar a ajuntar-se per a tocar la dolçaina i el tabalet durant el seu temps lliure. A partir d’aquell primer grup, l’afició va ser ampliant-se fins que l’any 1995 es decideix constituir una associació juvenil musical amb el nom de “Grup de Dulzaineros i Percussió EL SOGALL de Castalla”.
En principi, el grup es va dedicar a recuperar el so de la dolçaina en les festes populars de Castalla: les Danses, cercaviles, despertaes i dianes, Sant Pascual, la Bouet de la Sang, Sant Cristóbal, Carnestoltes, 9 d’Octubre…
Però amb el ressorgiment de la Dolçaina experimentat per tot la geografia valenciana, EL SOGALL comença a participar les festes de Moros i Cristians. El grup ha recorregut centenars de pobles a ritme de marxes mores i cristianes, no solament en terres valencianes, sinó també a Múrcia i a Castella- la Manxa.
EL SOGALL també ha participat en un gran nombre de concerts. Destaquen els diversos concerts de música festera realitzats en diverses localitats, com Villena, Santa Pola, Ibi, Onil, La Canyada, Biar, Sant Vicent del Raspeig, Saix, Castalla, Cocentaina, Alcoi, etc.
Són multitud de peces festeres que els components del SOGALL han tingut l’ocasió d’estrenar, a destacar “Atzenet 1238” de Ramón García i Soler, Sàhara (marxa mora fanfàrria estrenada per al capità moro d’Alcoi 2001), Coran (marxa mora), Excalibur (marxa cristiana), Jerusalem (marxa cristiana) i als Joglars (marxa cristiana) dedicada al La Soguilla i composta per Ximo Sanjuán Ferrero.
També hem de destacar algunes actuacions com :
Concert de clausura del Simposi d’Enric Valor celebrat a Castalla en 1995.
3er Premi obtingut en el Primer Concurs per a Dolcaina IFA 2001.
Concert Clausura de l’II concert de música Valenciana 2002 en el Palau d’Altea.
Concert clausura de la setmana de la música a Sant Joan al novembre de 2003, el concert realitzat al X festival folclorico internacional Concello de Vigo al teatre principal de la ciutat de Vigo al juliol de 2004.
Participació l’I Trobada de dulzaineros realitzat a Ibi a l’any 2006.
1er Premi en la cercavila de grups de Dulzaineros i Tabaleters en el Fogueres d’Alacant 2.009
Participació a 11 Trobada Dolçainers i Tabaleters organitzat per la FVDT a Bocairent al setembre de 2.010
La dilatada trajectòria de la pràctica totalitat dels integrants del grup fa que EL SOGALL tinga des de fa temps un gran reconeixement com a grup dins del món dels grups de dulzaineros i els grups de música tradicional valenciana.
A més, des del curs 2006-2007, l’escola de música tradicional “EL SOGALL” està reconeguda per la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.
Actualment el grup està presidit per Josep Miró Pérez i la direcció musical està a càrrec de Jordi Sempere.