La Colla Brials va nàixer l’any 2000 amb la intenció d’acostar-se a la música tradicional des d’una perspectiva desacomplexada que sap conjugar còmodament passat, present i futur. És una formació equidistant entre els grups folklòrics i les rondes de sonadors populars, que pretén desempallegar la música tradicional dels rígids esquemes amb què se sol presentar. Reivindicar la festa, la participació i l’espontaneïtat és més important que bastir un espectacle. Al capdavall, la Colla Brials vol reconciliar-se amb la tradició per trobar-hi el reflex de la nostra imatge col·lectiva, més enllà dels tòpics.
La Colla Brials és una de les darreres rondalles que manté les característiques més genuïnes de la nostra música de tradició oral: guitarres que alternen raspits i colpejats en caixa; ús d’instruments antics, com ara octavilla i cítara a més de bandúrria i llaüt; melodies instrumentals sense excessius arranjaments de segones ni terceres veus; acompanyament abundant de percussions populars: pandereta, ferrets, castanyetes, canya badada, morter…
A més d’organitzar mostres de balls en col·laboració amb balladors de distintes comarques, la Colla Brials ha sigut des dels seus inicis una impulsora de bureos i saraus, o siga, de les ballades participatives espontànies i obertes al públic.
Pel que fa a les publicacions sonores, cal destacar que han col·laborat com a músics en diversos treballs d’altres associacions o entitats:
Sons de migjorn. Doble disc compacte del Grup Alacant, 2002.
Música tradicional valenciana, núm 1. Aula de Cultura Tradicional de la Universitat Politècnica de València, 2002.
Música tradicional valenciana, núm 2. Aula de Cultura Tradicional de la Universitat Politècnica de València, 2005.
Han publicat 3 discos compactes monogràfics que recullen el folklore, fins llavors inèdit, de la Canal de Navarrés:
Énguera y la Canal. Música Tradicional Valenciana. Tecnosaga, 2004
La tradición en Enguera y Navalón. Cambra Records, 2007
Énguera y la Canal, dins de la col·lecció “Música Tradicional Valenciana” de l’Aula de Cultura Tradicional de la Universitat Politècnica de València, 2008.
També han publicat un disc compacte dedicat a la música de l’Horta de València:
El so de l’Horta. Autoedició, 2013.
És l’única rondalla tradicional valenciana que ha participat durant cinc edicions en el prestigiós festival “La Fiesta de las Cuadrillas” de Barranda (Murcia), que aplega els millors sonadors tradicionals de tot el Sud-est peninsular. També ha participat repetidament en altres trobades de sonadors com ara La Chicharra de Motilleja (Albacete), l’Encuentro de cuadrillas de Santa Ana (Albacete), l’Aplec de Rondalles de Biar (Alacant) o la Trobada de rondes al Maestrat(Castelló).