’Escola de Dolzaina i Tabal de Bétera fué creada en el mes de setembre del 2.003 per iniciativa de l’Ajuntament de Bétera. Des de la Regidoria d’Educació i Cultura, a càrrec de Vicente Fuentes i Ferrer, es detecta la necessitat de vetlar pel manteniment,difusió i recerca de les nostres tradicions i costums, un primer acabe per a dur a terme aquest treball és crear l’Escola de Dolzaina.
L’Escola de Dolzaina comença amb 17 alumnes i l’encarregat de portar a acabe les classes és Ramón Asensi i Ramón. El mètode d’ensenyament és el diseñádo per Javier Richat Peris, professor de Dolzaina en el Conservatori de Música “José IturbiÇ” de Valéncia.
A causa de l’eixida de l’aprenentatge per part dels alumnes de dolzaina, en el mes de gener del 2.004, es posa en funcionament l’Escola de Tabal amb 11 alumnes. David Rico Campos és triat per a portar a acabe l’ensenyament del tabal.
L’estrena de l’Escola de Dolzaina i Tabal de Bétera no es fa esperar per molt temps i el dia 30 de maig del 2004 participa en la dansá que orginaba la Falla Gran Via de l’Est en honor a la mare de Déu dels Desemparats.
A principis de juliol del 2004, es decideix donar forma al grup d’alumnes més avançats tant de dolzaina com de tabal, crando la Colla “Xe que Burrá”.
Es decideix triar aquest nom perquè, és una frase feta típica del nostre poble que s’utilitza quan volem exagerar o donar importància a alguna cosa.
Despues del primer compromís, els Majorals del 2005 organizarón un concert en la Albereda de Bétera el dia 30 de juliol com a prèvia a l’inici de les festes. Aquest acte va ser la presentació de la Colla.
El dia 31 de Julio participarón en l’acte de inaguración de l’il·luminat del recinte del Plá Colom.
Durant les festes de les Alfábegues, la colla va fer nombroses actuaciones.la primera l’11 d’Agost amb l’entrada de la Murta. El dia 12 d’Agost encabezarón la cercavila per la presentació de les festes. El dia 15 la colla va tocar en la processó de la Mare de Déu. El dia 18 d’Agost va participar en el Ball de Torrent que es va realitzar en el recinte de la albereda. En aquesta ocasió fué veritablement especial perquè es estrenarón danses recopilades gràcies a la col·laboració de Maria Broseta Miralles, Paquita Coll Ricart, i María Coscollar Inglés. També es praticipó amenitzant el concurs de tir i arrossegament de cavalls celebrat a l’agost. Finalizarón les actuacions amb la processó de la vuitava el dia 22 d’Agost.
La següent actuació fué el dia 9 d’octubre en la qual es va participar en una cercavila pels carrers del poble fins a la porta del Castillo i es va fer un xicotet concert.
En el mes d’Octubre s’inicia el segon concurs de l’Escola de Dolzaina i tabal amb 39 alumnes.
Tant la Colla com l’Escola estan obertes a tot tipus d’actuacions tant dins com fora del nostre poble. Amb aquesta linea de treball, també es participe en la gala benefica en favor de l’Associació Espanyola Contra el Cancer, celebrada el 12 de novembre, el diumenge 12 de desembre en la Cursa de Nadal i en el sopar contra el fam el dia 18 de desembre.
El dia 26 de Desembre del 2004, convidats pel Centre Artistico Musical de Bétera, actuem en el tradicional concert de nadal.
Els esforços més grans estan encaminats a potenciar la formació de l’alumnat i per aquest motiu s’organitzen jornades de Tècnica Alexandre, de Musicoterápia, d’assimilació de ritmes amb balls i de risoterápia. Amb aquestes jornades és vol acostar a l’alumnat a diferents camps de la música així com, fomentar un aprenentatge divertit, basat en jocs i en la complicitat amb les seues compañaeros cusa que, els ajudarà a perdre la por davant del publique.
L’any 2005 la Colla participá plenament en els actes de la setmana de Falles.
També cal destacar enguany que la colla, es fa càrrec de tots els balls del Corpus de Bétera.
L’any 2006, membres de la colla vieajarón hata Pont Saint-Martin, poble italià hermandado amb Bétera, per a participar en les festes de carnabales.
En el mes de juny, amb motiu del festival de final de curs de l’Escola, s’estrena un arranjament d’opera la Flauta Màgica de W.A.Mozart. La representació i interpretació és a càrrec dels alumnes de l’Escola. El arranjament de música i text fué a càrrec de Ramón Asensi i Ramón.
Al setembre d’aquest mateix any, també participarón en una cercavila per Morella.
Des d’octubre del 2.008 i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Bétera i el programa MUSICABILITY de la Unió Europea, es recupera un nou intrumento. La dolzaina baixa. La nova “dolçaina” baixa és una còpia de les antigues xeremies del segle XIII-XIV modificada. Les xeremies són avanpasados de les dolzainas,clarinets,oboés,crons,fagots,etc…
La presentació oficial d’aquest nou instrument i de l’obra que acompanya fins a Itàlia, es hara el proximo 26 de juny en la Casa de la Cultura de Bétera. Finalment el mes d’Octubre, en una representació de la colla viatjara fins a Itàlia on, representants dels paises de la Unió Europea, mostraran el treball de recuperació d’instruments antics amb un concert.