Tindre memòria dels nostres orígens és fonamental per a situar-nos i saber d’on venim, però també per a saber cap a on ens dirigim, vers on volem anar. Raimon deia que “qui perd els orígens perd la identitat” però no només hem de fer memòria per no perdre la nostra identitat com a poble, sinó també per saber cap on volem anar i que volem ser. A l’era de la globalització on cada vegada més les fronteres identitàries estan difuminant-se, necessitem reforçar allò que ens fa diferents de la resta, les nostres arrels, les nostres tradicions, allò que ens identifica com a poble.
Algemesí és un poble que ha sabut conservar les nostres tradicions, la qual cosa li ha valgut el reconeixement a les festes de la Mare de Déu de la Salut com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. A la partida de Gegena, on el terme d’Alginet conflueix amb el nostre poble, trobem el barranc dels Algadins, al qual el poeta valencià Teodoro Llorente va dedicar un dels seus més coneguts poemes “Vora el barranc dels Algadins”.
Vora el barranc dels Algadins
hi ha uns tarongers de tan dolç flaire que, per a omplir d’aroma l’aire,
no té lo món millors jardins.
Allí hi ha un mas, i el mas té dins volgut records de ma infantesa; per ells jo tinc l’ànima presa vora el barranc dels Algadins.
I precisament per això, aquest fou l’apel·latiu escollit per donar-li nom a la nostra associació, que va néixer a l’octubre de 2014 per la inquietud d’un grup persones provinents del món de la dansa, la música i la cultura local, però amb un objectiu comú que és l’estima pel nostre folklore, per les nostres tradicions, l’interès per mantenir-les vives, transmetre-les i donar-les a conèixer.
Des de llavors, i amb eixe objectiu, els cos de ball s’ha anat engrandint amb gent diversa, però amb les mateixes inquietuds. A més a més, hem creat l’Escola Algadinera on resideix l’aposta més arriscada i en la que hem dipositat tots els nostres esforços. La nostra metodologia no només es vol centrar en la conservació dels balls, és també una aposta de futur, amb una escoleta dirigida a xiquets de 4 a 14 anys, on aprenen les passades dels balls i al mateix temps s’inicien en el coneixement d’allò que els seus besavis ja feien.
Des de les danses de carrer i les nostres valencianes, fins als balls d’escola com el bolero, passant per les jotes, malaguenyes, granadines, seguidilles i fandangos, Algadins vol posar en valor tots aquells balls que han arrelat a les nostres terres. Acompanyats per la música de la rondalla, la dolçaina i el tabal les deferents mudances són interpretades amb la veu dels cantadors que versen les lletres i ens traslladen a un altre temps, fent-nos reviure la memòria col·lectiva del poble, renovant-la i actualizant-la als nostres temps..
ESPECTACLES:
Espectacle:
La nostra actuació, amb una duració de al voltant de 45 minuts, és una mostra de 12 balls representatius de les comarques valencianes i escollits d’entre l’ampli repertori existent a llarg del territori valencià. Els nostres balladors s’abillen amb una indumentària acurada, basada en els cànons i l’estètica del segle XVIII valencià.
El muntatge fa servir elements tecnològics que reforcen la representació per tal que les melodies, interpretades per la rondalla, es puguen escoltar amb claredat. La música és acompanyada per les veus dels cantadors que amb la seua interpretació fiquen lletra a les diferents músiques.
Ball de carrer:
Depenent de la comarca, el ball de carrer rep un nom o un altre: ball de carrer, ball de plaça, ball rodó, ball pla, taina, tana, anguila, arenilla, danses, dansà, etc. És la manifestació més característica de les terres valencianes, de durada indeterminada i on un seguit de parelles evolucionen al compàs de les melodies interpretades per la dolçaina i el tabal. Aquest ball adopta la forma del lloc on es fa o del recorregut marcat per l’organització, i es conserven els elements rituals mes populars i propers als poble. Cal dir que a molts pobles encara es conserven balls de carrer que són ballats cada cap de setmana o a les festes majors.
Algadins Grup de Danses porta al seu repertori aquest tipus d’espectacle de carrer, que es pot adaptar a les circumstàncies del moment, bé siga per a un acte cívic o religiós, i sempre presentant una indumentària acurada i adient al moment i l’acte per al qual es balla.