El grup de danses “La Xicalla” va ser fundat en el col·legi públic Juan XXIII de Catarroja en 1977.
El nom de la Xicalla es va triar perquè en els seus inicis el grup estava format per alumnes d’I.G.B. de l’esmentat col·legi. Posteriorment, es van obrir les portes de l’Associació per a totes aquelles persones interessades en el nostre folklore valencià.
En 1981 es va constituir com a Associació Cultural amb la seua junta directiva corresponent i els seus propis estatuts. I des d’aquell llavors forma part de la Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana, sent en 1984 l’organitzador de l’IV Festival d’aquesta federació.
Al llarg de tot aquest temps transcorregut ha participat en diversos actes com a festivals, “dansaes” i intercanvis culturals, i són d’esment especial:
– En 1991 va actuar com convidat i representant d’Espanya en l’I Festival Lusità-Español i XIV Festival Nacional en Val do Brejo (Potugal).
– En 1992 va formar part del festival Lusità-Español en Montemor-o-Velho (Portugal).
– En 1998 va participar en el XXIII Festival Folklòric de Seixas (Portugal).
– En 2001, juntament amb “Els Llauradors de Torrent” va representar a València en la beatificació de tres-cents màrtirs valencians a Roma, actuant en l’Ambaixada Espanyola, Catacumbes de Sant Calixto i la Sala Nervi del Vaticà.
– En 2003 va actuar en el Festival Internacional de Ribadesella (Astúries).
– En 2005 va participar en el Festival Folklòric de Villamayor de Santiago (Conca).
– En 2008 va participar en el XVIII Encontro Folklòric de Uxes, Arteixo, (la Corunya).
– El 21 de Març de 2009 va actuar en el Festival celebrat en La Roda per l’Associació “Amics de l’Art”.
– Al setembre de 2009 va participar en el XV Festival Folklore Fira d’Albacete organitzat pel grup Sant Joan Baptista.
Així mateix, ha realitzat multitud d’actuacions en les festes populars i celebracions tant en pobles de voltants com en les diferents províncies; Castelló, Alacant, València i Murcia.
La varietat de colorit que el grup ofereix en la seua indumentària, tant masculí com a femení, possibilita el record dels canvis en la utilització de les diferents peces de roba que, durant segles, s’ha gastat com a diari, treball o festa.
A pesar que Catarroja, el nostre poble, pertany a la comarca de L’Horta Sud i està situat a set quilòmetres de distància de la capital de València, en el seu repertori compta amb balls que pertanyen a les tres províncies que formen part de la Comunitat Valenciana: Castelló, València i Alacant, aportant d’aquesta manera les nostres arrels valencianes a través de jotes, boleros, fandangos i seguidilles.