Es crea en 1943, però des de 1977 presa el nom de “El Trencall” i es marca com a objectiu l’estudi i conservació del folklore i la indumentària tradicional, dins d’un àmbit cultural ampli i d’un context històric.
En 1945 obté el Primer Premi en l’IV Concurs Nacional; en 1946, el segon; en 1957 el Primer Premi en el Concurs Regional de València i en 1972 el Primer Premi, novament, en el Nacional.
Ha participat en nombrosos certàmens entre els quals destaquem: el Festival Internacional de Badajoz, Congrés Internacional de Turisme Asta 77 Madrid, VI i XI Festival Internacional del Mediterrani a Múrcia, Congrés Internacional de Turisme de Torremolinos, Festival Internacional de l’Horta de los Alcázares, Internacional de Lorca, Jumella, Santomera, Molina del Segura, Festival de les Seguidilles de Ciudad Real i en les edicions de l’espectacle “Arrelament” de 1992 i 1993, organitzat per C.I.O.F.F. i l’I.N.A.E.M. del Ministeri de Cultura i en l’edició d’aquest mateix festival de 1995 a Badajoz i Càceres, en el festival de les Amèriques de Huelva, en el festival de Santander, en els Premis Chambra de Puertollano, Internacional de La Corunya, Internacional de Segòvia, en la V Gala FACYDE celebrada a Alcalá de Henares, etc.
A nivell internacional ha actuat en Llangollen, Manchester, Londres, Liverpool (Regne Unit), Amèlie-Els-Bains (França), Bari (Itàlia), Niça Laval (França), Shwalmstadt (Alemanya), Florència, Alatri, Moliterno, (Itàlia) i Sant Joan, Ponce i Aguadilla (Puerto Rico).
2. REPERTORI I CARACTERÍSTIQUES DEL FOLKLORE DEL GRUP
El Trencall recull una àmplia mostra de balls de moltes comarques de la Comunitat Valenciana, i el seu repertori inclou un recorregut a través del temps. Tant la música com els balls entren de ple, en línies generals, en el folklore del Mediterrani. Els seus balls més característics, així com la seua indumentària, són dels segles XVIII i XIX, amb música de corda (guitarres, llaüts, bandurrias i guitarró valencià) i cantaora o cantaor. Els balls d’aquesta època es realitzen amb passos comptats a base de mudances i punteos, amb tornades i diferències.
També es conserven manifestacions molt antigues que representen rituals ancestrals i que van ser incorporades a les festes i les processons religioses.
El grup compta amb un repertori de més de quaranta balls, executats tant amb rondalla de corda com amb dolçaines i tabalet; que comprenen des de la “dansà”, evolucionant als *fandangos, jotes, “O i *dotze”; i arribant fins a les seguidilles, boleros, polcas, masurques i valsos.
En el seu vestuari representa una extensa mostra de zones de la Comunitat Valenciana, així com les diferents variants de l’activitat que es realitzava: treball, festa, de saló i, altres específics de balls rituals.
3. ACTIVITATS
Imparteix cursos de ball i de rondalla valenciana en col·legis i en la Fundació Caixa Carlet.
Ha col·laborat amb la televisió local i autonòmica en diferents programes; amb les dues Bandes de Música de la localitat; i amb altres associacions municipals.
Ha organitzat diversos anys les Festes Majors, la Cavalcada dels Reis Mags, i el Carnestoltes. També exposicions i mostres d’indumentària i de fotografia; conferències sobre música popular, indumentària i etnografia; així com fires de productes d’artesania i menjars tradicionals.
Vídeos: sobre indumentària valenciana i els diferents festivals de folklore celebrats.
Discos: “Canta i balla” i un disc compacte col·laborant amb la Banda de Música Unió Musical de Carlet. I la participació en les edicions de “Sotares” i “Nadales i Aguinaldos” de FACYDE.
Organitza des de l’any 1992, el Festival “Aplec de Folklore Ciutat de Carlet”.