Dianium Dansa, grup de danses valencianes de la ciutat de Dénia, es va formar en 1984 amb l’objectiu de recuperar i donar a conéixer la nostra cultura a través dels balls tradicionals valencians. Al llarg d’aquests més de 37 anys, el grup ha anat creixent i evolucionant.
Actualment, el grup compta amb membres d’edats compreses entre els 6 i els 70 anys. I com a novetat, compta, des de fa 3 anys, amb una secció de cant valencià, a on practiquen cant d’albades i cant d’estil.
Dianium Dansa ha realitzat actuacions per tota la comarca de la Marina Alta i la resta de poblacions del País Valencià, fins i tot en l’estranger participant en certàmens a Cholet (França), Dinamarca, Alemanya, Cerdanya, Itàlia, Suïssa i el mes recent en Portugal, en un intercanvi organitzat amb el grup Façendas de Almeirin.
Actualment, els principals esdeveniments en els quals participa o organitza en l’àmbit local, són: les Danses del Corpus una tradició que segons els documents de l’Arxiu Municipal de Dénia és remunta a finals del S. XV, adquirint major força i vistositat a principis del S. XVII. Com a més representativa dins d’aquestes danses, està el ball de la MOMA, (que representa la lluita entre la virtut i els set pecats capitals), els cabuts o nanos, de pastorets, de cavallets, de panderos…..
l’Aplec de Danses que es realitza en la Setmana de les Festes Majors de Dénia; la cloenda de la Setmana Internacional Folklòrica de Danses (que se sol organitzar la primera setmana de setembre).
A aquestes actuacions cal afegir altres com “Activitats en família” per part dels infantils del grup, els actes del 9 d’octubre, la romeria a l’ermita de Santa Paula, les Nadales, tallers…
I tambe participem en festes de carrer com les de Sant Pere o la Santíssima Trinitat, etc. A més de participar amb intercanvis amb grups d’altres poblacions, certàmens, aplecs, trobades, i qualsevol
esdeveniment relacionat amb la cultura.
En les nostres actuacions, podeu veure als gegants Tirant i Carmesina, que van ser creats per al grup en honor als protagonistes de Tirant lo Blanc, de Joanot Martorell, la novel·la de cavalleries més important i representativa de les lletres valencianes.
Els nostres Gegants estan fets de manera tradicional i artesanal. La seua armadura és de fusta, i tenen una altura de 4,10 metres Tirant i 3,80 metres Carmesina.
La seua vestidura, fet de tapissera imitant la moda medieval, també crida la seua atenció, per el seu luxe.
Ballar els Gegants, no és tasca fàcil, ja que, a causa de la seua estructura de fusta i a les seues riques vestidures, pesen cadascun al voltant de 65 quilos.
El ball que executen, és un ball cerimonial, inspirat en l’edat mitjana. És una composició realitzada expressament per a ells per Pep Sendra, músic de Pego, que va ser durant molts anys mestre de música de la Banda de Dénia.
I també vós podeu trobar amb el Drac, que va veure la llum en els balls del Corpus de l’any 2012, quan Dénia celebrava els 400 anys del títol de ciutat. De propietat municipal, el grup en té la custòdia.
El Drac representa la ferocitat del dimoni, i apareix documentat en l’Arxiu Municipal de Dénia a partir de 1609. Està pintat amb els colors que ressenya la documentació antiga disponible en l’Arxiu: verd, blau, orpiment (gama de groc), òxid i blanc.