Els orígens de l’Associació Cultural “ball de Bastonots” de Picassent daten de finals de la dècada dels 80 principis del 90 en el col·legi públic Sant Ignacio de Loiola de Picassent.
Encara que la maquinaria de l’associació ja estava en marxa no és fins a l’any 1995 que el col·lectiu es registra com a Associació legalment constituïda amb els seus estatuts i Junta directiva.
El grup de Dulzaineros i Tabaleters va ser el que primer es va posar en funcionament, però no van tardar a aparèixer les altres activitats com el Ball de Bastonots i les danses Valencianes, i recentment, al 2011, es va incorporar l’Orquestra de Pols i Pua a l’associació.
El grup de danses té el seu inici també en el col·legi Sant Ignacio, com a activitat extraescolar.
De la mateixa manera que la Colla de Dolçaines i Tabals, prompte començarien a eixir en les processons de la Miraculosa i de la Vallivana.
La seua tasca consisteix en recopilar i arreplegar el folklore de la nostra terra, tals com a jotes, seguidilles, fandangos, boleros i valencianes, entre uns altres, així com intentar ser fidels a la indumentària de l’època.
També ens preocupa de conservar i difondre els balls processionals, com “els cabuts, Els Vetes, els arquets, els turcs i la magrana”, molts d’ells amb la gran col·laboració dels professors dels col·legis públics del poble (especialment el col·legi Sant Ignaci).
Com a actuacions destacades, a part de les processons ja esmentades, estan les eixides a diversos pobles de la província per a ballar com Alaquàs, Alcàsser, Silla, Manises, Alzira, Picanya, etc., la participació en el Certamen de ball folklòric de Mollet del Vallés a l’any 2006, i com a actuacions recents, l’any 2013 iniciem l’ofrena de balls a la Vallivana en la novena, i la participació en el concert de les festes majors en companyia de la Colla de dulzaineros i tabaleters.
EL BALL DE BASTONOTS
El ball de bastonots li la dansa autòctona de Picassent, és un ball amb un simbolisme bèl·lic, representa una batalla on intervenen els millors guerrers. Els components del ball són vuit bailadores i la dansa està dividida en quatre parts que descriuen les fases de la batalla, tot acompanyat pel so marcial de tabal i dolçaina.
En la primera part té lloc l’organització per al combat: els guerrers es col·loquen en dues files i fan alguns moviments que assemblen una marxa militar mostrant a l’enemic la seua perfecta posició. La segona part representa una provocació, intimidació o amenaça d’uns guerrers cap als altres. En la tercera es mostren les diferents formes de càstigs o condemnes al fet que se sotmeten els adversaris i en la quarta part es mostra el triomf dels guanyadors, el reconeixement i l’acceptació de la derrota per part dels vençuts.
A Picassent abans que desapareguera la dansa, els bastonots ballaven el dia de la Mare de Deu de Vallivana al matí, per l’itinerari del trasllat i després per totes les places del poble fent una recollida de diners per a pagar-se la paella del mig dia. A la vesprada acudien en la processó per a participar en ella.
La nostra associació de la mà d’Antonio Ponce, Paco Romaguera “el Tabaler” (Antic bailador) i Enric Romaguera va començar a recuperar el ball l’any 1992, en el col·legi Sant Ignacio. L’estrene de la dansa recuperada es va fer a les festes de la Miraculosa de l’any 1993.
Com a actes més importants en els quals ha participat el Ball de Bastonots des que va ser recuperat podem destacar la desfile de Moros i Cristians de La Vila Joiosa, la desfilada de la Fira de Xàtiva, el Festival Folkoric de Mollet del Vallés, el Festacarrer d’Ondara entre uns altres. En el nostre municipi també ha estat present en totes les festes i en moltes dates assenyalades com l’inauguració de la nova plaça de l’ajuntament i l’inauguració del nou Mercat
El Grup Cultural Ball de Bastonots té com a finalitat especial no deixar perdre aquesta valuosa dansa, i com a principal objectiu conservar-la i difondre-la perquè perdure en el temps i sempre es balle als nostres carrers, com a senyal d’identitat del nostre poble. A més recentment estem intentant que ademas de la comparsa de xiquets que actualment ballen en les processons també volem formar una comparsa de gent adulta, és per açò que volem fer una trucada perquè la gent interessada es pose en contacte amb nosaltres.